Zoetwater parels en hun waarde

DIY Journal

Een mooie parelketting staat natuurlijk erg sjiek om te dragen. Parels zijn er in twee soorten: zoutwater en zoetwater parels. De variant die in zoetwater gekweekt wordt is eenvoudiger op te kweken dan de zoutwater parel.

Parels winnen uit mosselen

Bijna alle zoetwaterparels ter wereld die gekweekt worden kennen hun oorsprong in de zoetwatermeren van China. Zo’n 99% van de zoetwater parels komt dan ook daarvandaan. Voor het kweken van de parels worden parelmossels gebruikt. Deze kunnen wel zo’n 30 parels per mossel voortbrengen.

Diverse soorten zoetwater parels

Zoetwater parels zijn in tal van vormen, groottes en kleuren te koop. Qua grootte lopen de parels uiteen tussen de 2 en 14 millimeter. Ze worden voor tal van sieraden gebruikt zoals kettingen, armbandjes en oorbellen. De meest voorkomende kleuren zijn wit maar je vindt ze ook in pastelkleuren zoals zalm, roze of paars.

Factoren die de prijs beïnvloeden

Omdat het kweken van zoetwater parels eenvoudiger is dan van zoutwater parels liggen de prijzen ervan over het algemeen wat lager maar er zijn zeker ook duurdere exemplaren te vinden. De prijs van een zoetwater parel wordt door verschillende factoren bepaald. Dit zijn de grootte, de vorm, de kleur, de glans en de dikte van de bovenlaag en oppervlakte kenmerken. Kijk voor een compleet overzicht van zoetwaterparels bijvoorbeeld eens bij Crystal Caves.

De grootte en vorm

Een parel is gemiddeld zo’n 7,5 millimeter in doorsnee. Als ze groter worden neemt daarmee ook de prijs toe. De waarde van een parel is het beste te schatten als je deze vergelijkt met andere parels. Zo kan er makkelijker bepaald worden wat een bepaald sieraad waard is. Als je naar de vorm van een parel kijkt is het belangrijk hoe rond deze is. Hoe ronder een parel hoe meer deze waard is. Als de parel volledig rond is zal de prijs ervan het hoogste zijn.

De kleur

De kleur van de parel kan ook van invloed zijn op de waarde ervan. Parels komen in diverse kleuren voor maar roze is de meest zeldzame kleur waarin ze gezien worden. Als de parel deze kleur heeft is deze dan ook vanzelfsprekend meer waard. Kleuren die meer voorkomen zoals bijvoorbeeld crème zijn minder waard omdat ze minder zeldzaam zijn.

De glans

Ook de glans van de parel heeft invloed op de waarde. Hoe harder de parel glanst hoe waardevoller deze is. Als je jezelf er praktisch in kunt spiegelen is dat het meest gunstig. Een parel die egaal glad is en geen rare vormen aan de buitenzijde heeft of vlekjes is ook meer waard. Als er veel onregelmatigheden op zitten zal de waarde ervan afnemen.

Speciale berekeningen nodig

Als alle factoren meegenomen worden kan er berekend worden wat de parel precies waard is. Dit gebeurt met een speciale berekening. Op deze manier worden de parels in speciale klassen geplaatst. Hoe hoger de kwaliteit hoe hoger de klasse. Als een parel geplaatst wordt in kwaliteitsklasse AAA dan betekent dit dat deze nagenoeg perfect is. Als een parel van deze kwaliteit voor een sieraad gebruikt wordt zal het een bijzonder grote waarde hebben.