Zo kun je behang makkelijker verwijderbaar maken

Zo kun je behang makkelijker verwijderbaar maken

Ben je dol op behang, maar woon je in een huurwoning? Of misschien ben je gewoon bang dat je behang moet verwijderen als je het niet mooi vindt? Hieronder laten we je zien hoe je elk traditioneel behang makkelijk verwijderbaar kunt maken. 

Reinigen

Reinig de muur met een vochtige doek en laat deze volledig drogen. Je muur moet schoon zijn om deze hack toe te kunnen passen!

Knip je behang op lengte

Snijd vervolgens je behang in stroken die minstens 4 centimeter langer zijn dan de hoogte van je muur. Je moet voldoende ruimte overlaten om het overtollige aan de boven- en onderkant af te knippen nadat het behang is aangebracht.

Een handige tip is om de lengte op je vloer af te meten en deze te markeren met schilderstape. Zo hoef je maar één keer te meten. Daarna plak je het ene uiteinde van het behang vast terwijl je het uitrolt en op lengte knipt. Zeker als je alleen aan het klussen bent is dit de gemakkelijkste manier om het te doen zonder dat het behang weer op rolt! Als je een behang hebt met een patroonherhaling die moeilijk te matchen is, wil je misschien al je stroken voorsnijden. 

Markeer de loodlijn

Gebruik een laserwaterpas of een waterpas en potlood om je verticale loodlijn te markeren. Ga er niet vanuit dat jouw plafond perfect recht is bij het uitlijnen van het behang. 

behang makkelijker verwijderbaar maken

Breng het vloeibare zetmeel aan

Nu komt de belangrijkste stap: doe vloeibaar zetmeel in je verfbak en rol de muur hiermee in. Het beste kun je dit stuk voor stuk doen, omdat het erg snel droogt. Je hoeft het niet op het behang aan te brengen, alleen op de muur. 

Het behang plakken

Gebruik je loodlijn als je gids en begin met het aanbrengen van je behang vanaf de bovenkant van je muur, laat een beetje overlap aan de bovenkant (die je later afsnijdt). Strijk het behang voorzichtig op zijn plaats met een vochtige doek of spons, werk vanuit het midden naar buiten en strijk eventuele kreukels glad terwijl je werkt. Wanneer je de vloer bereikt, gebruik je een richtliniaal om het behang stevig tegen de rand van de bekleding, of vloer als u geen bekleding hebt, te houden en gebruik je een scherp mes om het overtollige af te snijden. Herhaal deze stap ook bovenaan je muur. Een scherp mes is belangrijk. Als je een bot mes gebruikt, scheur je het behang. Je moet ook een scherp mes gebruiken om onderweg stopcontacten / lichtschakelaars te trimmen. 

Omdat het vloeibare zetmeel niet zo plakkerig is als behang plaksel, kost het soms wat meer moeite om de randen te laten kleven. Doe dan gewoon wat meer vloeibaar zetmeel op de randen en houdt ze wat langer op hun plaats om de rand te laten kleven.

Lees ook: CREATIEVE IDEEËN VOOR JE BADKAMER MUURDECORATIE