Zo krijg je jouw keramische tegels weer schoon!

keramische tegels schoonmaken

Na een natte, koude winterperiode komt het vaak voor dat keramische tegels vuil of glad zijn. Wanneer het weer mooi weer wordt, en je het terras weer gaat gebruiken, wil je dit natuurlijk weg hebben. In deze blog vertellen we alles over het schoonmaken van keramische tegels én geven we tips over wat je vooral niet moet doen.

Wat zijn keramische tegels?

Keramische tuintegels zijn buitentegels die vaak worden gebruikt voor het terras of een looppad. Echter zijn sommige keramische tegels, afhankelijk van de dikte, ook geschikt voor de oprit. Ze worden gemaakt van leem of klei en zijn door het bakken op hoge temperatuur keihard. Door deze hardheid krijgen bacteriën, alg en mos veel minder grip op de tegels. Het kan toch voorkomen dat de tegels vies of glad worden, maar daar is iets aan te doen.

Houd het bij!

De eerste en meest belangrijke tip is: houd het bij! Hoewel keramische tegels veel minder snel vies worden, zal het een hels karwei worden om deze schoon te maken als je dit lang niet hebt gedaan. Zijn bepaalde plekken of tegels vaak vochtig? Maak deze dan regelmatig schoon, zodat algen en mossen in de herfst en winter geen kans krijgen om te hechten. 

Keramische tegels schoonmaken

Heb je het toch zo ver laten komen dat er groene plekken op je keramische tegels te zien zijn? Geen stress! Deze zijn namelijk schoon te maken. Vaak wil dit gemakkelijk door goed te boenen met warm of lauw water. De meeste groene vlekken zullen hierdoor al verdwijnen. Lukt dit niet? Dan is er nog de mogelijkheid om groene zeep te gebruiken. Zorg ervoor dat je biologisch afbreekbare groene zeep gebruikt, zodat de tegels niet beschadigen.

Dit moet je niet doen! 

Het kan heel aantrekkelijk lijken om hardnekkige, zure middelen te gebruiken voor het schoonmaken van je keramische buitentegels. Dit raden wij echter af. Sterker nog, het gebruiken van agressieve middelen kan schade brengen aan de tegels én aan de natuur. Het zuur zal de tegels dusdanig aantasten dat deze niet meer te repareren zijn.

Daarnaast wordt het afgeraden om azijn te gebruiken. Buiten dat het een heel vieze geur geeft, duurt het heel lang voordat het vuil van de tegels echt weg is. Ook is deze werking van korte duur en werkt het niet preventief. Ook zal azijn, door de zuurgraad, de keramische tegels aantasten.

De laatste en misschien wel belangrijkste tip: gebruik nooit een hogedrukreiniger voor het schoonmaken van keramische tuintegels. De harde straal van een hogedrukreiniger zal de keramische tegels namelijk poreus maken, waardoor de tegels op den duur steeds sneller vuil zullen worden. Bovendien spuit je al snel de voegen leeg, waardoor de tegels kunnen verschuiven en verzakken. 

Nieuwe tegels

Zijn de tegels echt niet meer te redden? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om nieuwe keramische tegels aan te schaffen. Een voordeel: er zijn in de afgelopen jaren extreem veel sorteringen en kleuren bijgekomen, waardoor de keuze uit keramische tegels enorm is. Dit is absoluut niet de goedkoopste oplossing, maar in sommige gevallen wel de enige. Daarnaast begin je op deze manier letterlijk met een schone lei.