Zelf plinten leggen, hoe doe je dat?

DIY Journal

Een mooie vloer kan net zoals jouw unieke kasten op maat, in grote mate de uitstraling van je interieur bepalen. Vooral wanneer je een prachtige houten vloer, zoals massief hout of laminaat hebt, dan is dit een aanwinst voor je woning. Wel houdt het niet enkel op bij de vloer. De vloer moet ook altijd afgewerkt worden, wil je de strakke uitstraling bewerkstelligen dan zul je meer moeten doen dan alleen een vloer aanleggen. De vloer ziet er namelijk pas echt af uit, als de randen zijn voorzien van plinten. Je moet dus ook nog nieuwe plinten leggen. Op zich is plinten leggen niet het moeilijkste klusje, vooral als het je al gelukt is om een fraaie vloer aan te leggen. Hoe je plinten legt, kan afhangen van de soort plint.

Soorten plinten

Er zijn verschillende soorten plinten. Het is dan meestal ook afhankelijk van de soort hoe je plinten legt. Meestal worden plinten met een kit aan de muur of vloer vastgelijmd, of met kleine spijkertjes. Er zijn tegenwoordig ook plakplinten. Hierbij hoef je enkel nog maar een plastic randje te verwijderen en de plakrand aan de achterkant van de plint, zorgt dat hij goed vast blijft zitten. Een mooi systeem is ook het kliksysteem. Hierbij monteer je eerste clips aan de randen, waarna je de plinten eraan kunt klikken. Een paar werkzaamheden bij plinten leggen is bij alle soorten plinten hetzelfde en dat is het meten en zagen.

Meten en zagen

Eerst moet je weten hoeveel meter aan plinten nodig hebt. Meet daarbij de breedte van alle muren in de ruimte op en tel alle uitkomsten bij elkaar op. Vooral als je een ruimte hebt met veel hoeken of nissen zul je veel moeten zagen. Het is daarom verstandig om 10% extra te nemen, zodat je zeker weet dat je genoeg hebt. Nu begint het echte meten van de muren en bepaal je hoeveel plint je moet zagen. Gebruik voor het zagen een verstekbak en zaag de plinten die op de hoeken komen op een 45 graden stand.

Buitenhoek
Meet de eerste plint die aan de eerste hoek komt en tel de dikte van de tweede plint erbij op. Zaag nu de plint op 45 graden. Zet de op maat gezaagde plint tegen de wand, zodat je nu gemakkelijk de tweede plint kunt afmeten en zagen.

Binnenhoek
Meet de plint op en in tegenstelling tot de buitenhoek tel je daarbij juist niet de dikte van de twee plint erbij. Zaag de plint nu op 45 graden. Vervolgens kun je ook de tweede plint gemakkelijk afmeten en ook op 45 graden zagen.

Plinten leggen

Nu je de hoeken gezaagd hebt kun je alle plinten gemakkelijk met een kit aan de muur vastkitten. Heb je clickplinten monteer dan eerst het hele clicksysteem op zo’n 25 tot 50 van elkaar. Nu kun je de plinten in het systeem klikken.