Wat kun je zelf aanpakken om jouw woning duurzamer te maken?

Je huis klaar maken voor de toekomst vraagt om het uitvoeren van duurzame bouw maatregelen. Behalve de keuze voor zonnepanelen op je dak en het laten plaatsen van een warmtepomp en vloerverwarming kun je zelf ook het nodige doen om je woning te verduurzamen.

Vervang je lampen door ledverlichting

Verlaag je energieverbruik door de lampen in huis te vervangen door energiezuinige ledlampen. Vergeet ook niet je buitenlamp en tuinverlichting te voorzien van ledverlichting. Met de lange levensduur van ledverlichting kun jij je woning duurzamer maken en bespaar je direct op je energiekosten.

Isoleer koude ruimtes

Een rondje door je woning geeft je in de wintermaanden een goed beeld van koude zones. Vaak zijn dit kruipruimtes, garages en enkelsteens buitenmuren. Verdiep je in de beste isolatie voor de betreffende ruimte en ga in je vrije tijd aan de slag om hier isolatie aan te brengen. Breng tochtstrippen aan bij je deuren en controleer de kitranden van je ramen. Vaak gaat er onnodig veel warmte verloren door slecht afgewerkte naden en kieren.

Woning duurzamer maken met elektrische kookplaat

Nu de gasprijs steeds hoger wordt en elektrisch koken de voorkeur heeft, is het plaatsen van een elektrische of inductiekookplaat een goede keuze. Via een online stappenplan is het vervangen van je gaskookplaat door een elektrische kookplaat goed zelf te doen.

Kies voor een waterbesparende douchekop

Ongemerkt gaat er veel water verloren bij een traditionele douchekop. Vervang deze zelf door een waterbesparende uitvoering en de besparing op je water is gerealiseerd.

Conclusie

Je woning duurzamer maken kun je voor een groot deel zelf doen. Je kunt alle verlichting in en rond je huis op ledlampen laten draaien en koude ruimtes voorzien van isolatiemateriaal. Controleer je huis op tochtplekken en zorg dat je hier tochtstrippen plaatst. Check ook even of de kitranden van je beglazing nog in orde zijn. Vervang je gaskookstel door een elektrische uitvoering en schaf een waterbesparende douchekop aan om verspilling van water tegen te gaan. Met deze kleine aanpassingen kun jij je woning duurzamer maken en zijn de eerste stappen richting een duurzaam huis gezet.