Waarom grondverf aanbrengen voor het schilderen?!

grondverf aanbrengen

Schilderen is een proces, en een van de traditionele stappen is het gronden – maar is het echt nodig? Aan de oppervlakte lijkt het erop dat het gronden alleen maar kosten en tijd toevoegt aan uw project, dus waarom wordt het zo vaak aanbevolen? In dit artikel bespreken we de voordelen van priming en de situaties waarin priming wel en niet nodig is.

Voordelen van grondverf

Voordat we overgaan tot specifieke scenario’s wanneer u de primer moet gebruiken of wanneer u deze kunt overslaan, is het belangrijk om de voordelen van de primer te bespreken. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is primer niet zomaar een nutteloze witte verflaag onder de gekleurde verf. Enkele van de voordelen van primer zijn:

  1. Het sluit poriën af in ongeverfde oppervlakken zoals gipskarton en hout.
  2. Het bedekt imperfecties zoals opgelapte of gerepareerde delen van de muur.
  3. Het zorgt voor een oppervlak waar de verf aan kan hechten.
  4. Het helpt vlekken en geuren te blokkeren.
  5. Het brengt de kleur van de verf terug naar neutraal, dus wanneer de nieuwe verf opgaat in zijn ware kleur.
  6. Het optimaliseert het oppervlak, zodat er minder lagen verf nodig zijn.

Door deze voordelen te bieden, kan de grondverf daadwerkelijk tijd en geld besparen. Primer is goedkoper dan verf, dus het helpt u het oppervlak te coaten en problemen op te lossen met behulp van een goedkoper materiaal dan top coat verf. Ook, zodra de grondverf is voltooid kunt u verwachten dat minder tijd en minder lagen van de top coat verf om het project te voltooien. Zit er nog een beetje grondverf op, zorg er dan voor dat u de grondverf eerst goed schuurt. Waarom grondverf schuren, leest u hier

Wanneer u de grondverf moet gebruiken

Nu u de voordelen kent, zult u beter begrijpen waarom u wordt geadviseerd om grondverf te gebruiken in veel verf situaties. Dit is inclusief:

Nieuwe gipsplaat of ongelakt hout

Beide oppervlakken zijn zeer absorberend – breng een laagje verf aan en het verdwijnt als het in het materiaal wordt geabsorbeerd, zodat je uiteindelijk meerdere lagen moet aanbrengen voordat je een mooi bedekt gebied krijgt. Waarom zou u uw dure verf verspillen aan materialen absorptie? Primer is een goedkoper alternatief dat de poriën opvult en het oppervlak klaar maakt om te schilderen. Eenmaal geprimerd moet de toplaag van de verf mooi in één of twee lagen bedekt zijn.

Grote kleurveranderingen

Als je een grote kleuromslag maakt, zal het schilderen over de bestaande kleur je niet de juiste kleur van je nieuwe toplaag geven – de oude kleur zal in de nieuwe kleur uitlopen en je krijgt een tint die een of andere combinatie van beide is. Primer zal u helpen om de juiste kleur te krijgen, omdat het het oppervlak terugbrengt naar wit – een lege leisteen om opnieuw te beginnen. Dit is vooral belangrijk als je van een donkere kleur naar een lichte kleur gaat.

Schilderen over Glanzende of Op Oliebasis Verven

De nieuwe verf heeft een oppervlak nodig waar het zich aan kan hechten, en het zal niet werken als u over een oliehoudende of glanzende verf heen schildert. Gebruik in plaats daarvan een hechtprimer, die zich aan het glanzende oppervlak hecht en zorgt voor een buitenste laag waar de aflakverf aan kan hechten. Kijk voor meer informatie op Vanvlietkwasten.nl. 

Gepatchte of gerepareerde gipsplaten

Als u de gipsplaat moet repareren, gebruikt u spackle- of voegmassa, waardoor er vlekken langs uw muur ontstaan. Omdat deze patches een andere kleur hebben dan de huidige verf, zullen ze als een pijnlijke duim uitsteken als je er overheen schildert zonder priming. Door de priming worden alle oppervlakken weer neutraal wit, zodat deze onvolkomenheden niet te zien zijn.

Vlekken of geuren bedekken

Als uw muren vlekken hebben, zoals vetvlekken of krijtstrepen, blijven ze door de nieuwe verf heen zichtbaar. Ook kunnen sterke geuren zoals sigarettenrook aan de muren blijven kleven en zonder priming kunt u ze nog steeds detecteren. Om deze problemen te elimineren, moet u eerst de grondlaag aanbrengen om ze te blokkeren.

In bovenstaande situaties kunt u duidelijk zien hoe de voordelen van primer helpen bij het oplossen van specifieke problemen en leiden tot kosten- en tijdbesparing. In sommige gevallen kunt u de priming stap overslaan – zoals het overspuiten van eerder geschilderde, lichtgekleurde oppervlakken die niet op oliebasis of glanzend zijn. In de meeste gevallen is het gronden echter een gunstige stap in het schilderproces die niet moet worden overgeslagen.