Vervanging van een gasveer

gasveren

Misschien zegt de term gasveer je niet zoveel, maar in het dagelijks leven zou je eigenlijk niet zonder kunnen. Want dit handige onderdeel maakt dagelijkse handelingen een stuk eenvoudiger. Je hoeft namelijk minder moeite te doen om dingen op te tillen, zoals bijvoorbeeld een luik. Of de achterklep van je auto. Lees hier alles wat je wilt weten als je zelf een gasveer wilt plaatsen, of een bestaande aan vervanging toe is.

De gasveer in het dagelijks gebruik

Een gasveer kom je niet alleen bij de kofferbak van je auto tegen. Het kan ook gemonteerd zitten onder je bureaustoel, zodat je de stoel moeiteloos in hoogte kunt verstellen. Of misschien heb je een zoldertrap die je via een luik naar beneden moet trekken. Ook dan is er vaak een gasveer gemonteerd zodat je dat vrij moeiteloos kunt doen. Maar de levensduur van een gasveer is niet oneindig. Dus zul je op een bepaald moment voor vervanging moeten zorgen. En dan is het wel belangrijk om te weten waar je op moet letten.

De technische achtergrond van een gasveer

Om te weten waar je mee werkt, moet je je een beetje verdiepen in de technische kant van de gasveer. Deze bestaat onder andere uit een zuigerstang, een cilinder waar stikstofgas in zit en ook beetje olie. Er staat grote druk op de cilinder. De zuigerstang beweegt in de cilinder, op zo’n manier dat er geen stikstofgas kan vrijkomen. Door de zuigende werking wordt het stikstofgas onder druk gezet en draagt dit bij tot versoepeling van de handeling. Aangezien je te maken hebt met hoge druk en stikstofgas, moet je dus goed voorbereid zijn als je zelf een gasveer wilt vervangen of monteren.

Waar let je op bij het monteren van een gasveer?

Bij het monteren moet je er in ieder geval op letten dat de gasveer in een rechte lijn tussen de bevestigingspunten wordt gemonteerd. Als dat niet gebeurt, kan dat gevolgen hebben voor de werking tussen de zuigerstang en de afdichting. Op het moment dat daar beschadiging optreedt, is het niet meer bruikbaar. Zorgvuldige montage om krassen en beschadigingen te voorkomen is ook een punt van aandacht. Je moet ook in gedachten houden dat gasveren er niet zijn om een veiligheid te waarborgen, bijvoorbeeld tegen het dichtklappen van een luik. Het is puur bedoeld als ondersteuning van de handeling om het gemakkelijker te openen. Om die reden moet je er dus ook op letten dat er geen onnodige belasting op de gasveren rust, maar dat ze vrij kunnen bewegen.

Voordat je aan de slag gaat

Het monteren van gasveren is een vrij technisch klusje. Lees dus vooraf de instructies goed door die bij de nieuwe gasveer geleverd worden. Draag beschermende kleding en maak gebruik van een veiligheidsbril. De gasveer moet altijd met de zuigerslang naar beneden gemonteerd worden, zodat de olie niet de verkeerde kant op kan lopen. Daarnaast is het belangrijk om het gaatje in de ontlaatnippel niet op een persoon te richten, zodat er geen stikstof in bijvoorbeeld het gezicht van iemand terecht kan komen. Als je zorgvuldig te werk gaat, heb je nog lang plezier van je nieuwe gasveer.