Van een blad je eigen plant stekken

plant stekken van een blad

Heel veel planten zijn eenvoudig te stekken. Hoe leuk, om zo je eigen mini-kwekerij te beginnen. Zelf kun je jouw favoriete plant vermeerderen en in elke ruimte een exemplaar neerzeten. Of je doet ze cadeau: succes verzekerd! 

Planten stekken, wat heb je nodig?

Als je wil beginnen met het stekken van planten, zijn er een aantal basisbenodigdheden. Uiteraard een plant waar je van wil stekken. Verder is een scherp mes of een snoeischaar handig, potjes en potgrond dat geschikt is voor de plant die je gaat stekken. In plaats van potjes kun je ook een plantenbak nemen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een plantenbak van Elho

Gaaf blad = goede plant

Afhankelijk van het soort plant kun je uit het blad stekken, uit de wortels of uit de stengel. Het beste kun je vooraf even uitzoeken wat geldt voor jouw plant. In dit artikel richten we ons op planten die je van het blad kunt stekken. Dit geldt voor veel vetplanten, als bijvoorbeeld de kalanchoë. Je snijdt een blad uit de plant, kies een blad dat nog niet aangetast is, omdat je van een gaaf blad de beste plant krijgt. Vervolgens laat je het blad een dagje liggen, zodat het kan drogen. 

Liefde en geduld

Ligt het blad een dag? Dan kun je het in de grond steken in een plantenbak of potje met verse aarde. Driekwart van het blad blijft boven de grond. Geef het blad water en zet de pot op een plek waar je hem goed in de gaten kunt houden. Geef de stek met regelmaat water. Met een gieter, maar beter nog met een plantenspuit omdat je daarmee gelijkmatiger water geeft. Nu moet je geduld hebben. Gaat het goed, dan heb je binnen enkele weken nieuwe bladeren aan het blad en kun je de plant in een nieuwe pot zetten.