Tips voor het renoveren van een badkamer: een handig stappenplan

badkamer renovatie

In deze tijd waarin veel mensen thuiswerken en/of thuiszitten, is er meer ruimte gekomen om thuis het een en ander op te knappen. Er zijn dan ook, als je oplet, opvallend veel mensen te zien die aan het klussen zijn geslagen. De badkamer is hierbij een van de favoriete ruimtes om eens flink onder handen te nemen. Veel badkamers in Nederland zijn verouderd, terwijl een renovatie de kans biedt om niet alleen te moderniseren maar ook te verduurzamen. Zo sla je dus meerdere vliegen in één klap. Maar hoe pak je een badkamerrenovatie efficiënt en doeltreffend aan? Gebruik het handige stappenplan hieronder en je kunt binnenkort genieten van een prachtige, stijlvolle en duurzame badkamer met modern sanitair, waar het tevens heerlijk toeven is.

Maak een goed plan met een duidelijke en doordachte indeling

Het renoveren van de badkamer begint met het opstellen van een goed plan van aanpak. Want wat wil je qua sanitair precies aanpassen? Ga je voor een nieuwe douchecabine 90×90, voor een iets kleiner formaat douchecabine 80×80, of wordt het toch een jacuzzi in plaats van een douche? Houd hierbij rekening met de plek in de badkamer waar elk onderdeel komt. Belangrijk is om bij de indeling rekening te houden met het creëren van voldoende bewegingsruimte. Want als er iets écht oncomfortabel is, is het wel een krappe en benauwde doucheruimte cq. badkamer. Zo is het bijvoorbeeld zaak om genoeg ruimte te hebben als je een toilet en/of wasbak in de badkamer wilt installeren. En zorg dat de douchecabine niet te klein en niet te groot wordt. Het meest ideaal is een stijlvolle douchecabine 90×90 of een eigentijdse douchecabine 80×80.

Koop de benodigde materialen

Als het plan eenmaal uitgetekend is op een plattegrond kun je de materiaal voor het sanitair gaan aanschaffen. Koop het liefste zoveel mogelijk tegelijk, zodat je flink door kunt werken tijdens het renovatieproject. Vaak zit er namelijk een bepaalde levertijd op sanitaire producten. Denk bijvoorbeeld aan de tegels, het toilet, de wasbak en de badkamermeubels. De verlichting is ook een belangrijk item om van tevoren goed over na te denken, want met sfeervolle spotjes en lampen kun je de sfeer in de badkamer enorm beïnvloeden, van romantisch tot uiterst strak of hypermodern. Sla de spullen die je hebt gekocht niet direct naast de badkamer op, maar eerst op de begane grond. Je moet namelijk eerst de oude badkamer nog uitbreken.

Breek de oude badkamer materialen eruit

Nu is het tijd om de badkamer te strippen. Haal de oude douche, het bad, badkamer meubilair en de tegels eruit. Als de leidingen eenmaal bloot liggen is het zaak om die grondig te controleren op schade of mogelijke lekkages/defecten. Hetzelfde geldt voor het stroomnetwerk: controleer deze goed voordat je de nieuwe verlichting gaat aansluiten. Oud en fragiel leidingwerk kun je het beste vervangen nu het leidingwerk bloot ligt. Hierna is het tijd om de vloer te leggen, tegelwerk aan te brengen, de douchecabine in te bouwen en de badmeubels te monteren.