Tips bij het opstellen van een lichtplan

voordelen van led lampen

Verlichting is een praktisch onderdeel binnen het interieur. Daarnaast kan deze sfeerverhogend werken. Een lamp kopen doe je niet dagelijks. Vaak komt dit pas aan bod als er sprake is van een duidelijk tekort aan verlichting of als er een make-over of verhuizing plaatsvindt. Daarom weten de meeste mensen ook niet precies waar ze op moeten letten als ze nieuwe verlichting aanschaffen. Wanneer je je woning opnieuw gaat inrichten of je binnenkort gaat verhuizen is het belangrijk om een duidelijk lichtplan paraat te hebben. Op basis van dat lichtplan kun je gemakkelijk je lampen uitzoeken bij https://www.ledinbouwspotsleds.nl/. Maar hoe stel je een duidelijk lichtplan op?

Maak een plattegrond van de woning

Allereerst is het belangrijk om een duidelijk overzicht van de woning te krijgen. Dit doe je aan de hand van een plattegrond of een eigen gemaakte schets. Breng tevens de indeling van het interieur in beeld. Teken de meubels in en laat zien waar bijbehorende stopcontacten zitten. Geef vervolgens met kleuren aan waar je precies gebruikt wilt maken van verlichting.

Denk na over de lichtsterkte en lichtkleur

Vervolgens is het ook belangrijk om alvast over de lichtsterkte en lichtkleur van bepaalde lampen na te denken. Zo wil je op een werkplek vooral gebruik maken van fel en wit licht, zodat je veilig en efficiënt kunt werken. Als het gaat om sfeerverlichting in huis is het belangrijk om juist voor een warmere lichtkleur te kiezen. Vaak raden we aan om lichtbronnen in combinatie met een dimmer te plaatsen. Zo bepaal je zelf de lichtintensiteit op het juiste moment.

Ook je leeftijd speelt een belangrijke rol bij je keuze voor de juiste verlichting in huis. Iemand die slechter ziet en op hogere leeftijd is zal logischerwijs meer licht nodig hebben om zich veilig te verplaatsen door een woning. Ook het kleurgebruik in huis is belangrijk. Binnen een woning waar veel donkere kleuren worden gebruikt zal je meer kunstlicht nodig hebben dan in een licht en fris interieur.

De functie bepalen

Geef nu in je plattegrond aan welke functie een bepaalde verlichting moet vervullen. Hierbij speelt de functie van de ruimte een belangrijke rol. Zo zal je in de keuken meer werkverlichting nodig hebben dan in een slaap- of woonkamer. In die laatste twee ruimtes speelt sfeer een belangrijke rol. Bij iedere ruimte begin je met het leggen van de juiste basis. Dit zijn verlichtingssoorten die de gehele ruimte kunnen verlichten. Deze branden altijd en worden versterkt met andere soorten verlichting. Vaak wordt voor de basisverlichting gebruik gemaakt van hanglampen. Deze worden vervolgens aangevuld met sfeerverlichting. Denk hierbij aan staande lampen, inbouwspots, wandlampen en tafellampen. Ook functionele verlichting speelt in sommige ruimtes een belangrijke rol. Lees je graag een boek in bed? Dan kan een nachtlampje of leeslampje niet ontbreken. Wil je genoeg licht in de woonkamer om rustig een krantje te lezen op de bank? Kies dan voor een lamp die deze rol kan vervullen. Door de verschillende rollen en functies van de lampen op een rijtje te zetten, is het een stuk gemakkelijker om de juiste lampen bij elkaar te zoeken.