Sloffen vilten

DIY Journal

Maak je eigen sloffen van vilt

Tijdens de wintermaanden is er niets prettiger dan lekker op sloffen door je huis te lopen. Sloffen kun je natuurlijk in alle soorten en maken kopen, maar nog fijner is zelf sloffen maken. Door het vilten van sloffen, maak je superfijne sloffen die volledig ontworpen zijn voor jouw voeten.

Benodigdheden voor het sloffen vilten

  • 200 gram Merinowol
  • 50 gram Merinowol in een andere kleur
  • Karton
  • Olijfzeep
  • Lauwwarm water

Stap 1
Tijdens het zelf sloffen maken, kun je het beste beginnen met het maken van je eigen mal van karton. Meet je, je voetlengte en breedte en doe dit plus 1/3. Knip met de verkregen maten twee ovalen, waarbij de hak iets smaller mag zijn dan de tenen.

Stap 2
Pak de mallen en leg deze voor je op tafel neer. Verdeel de Merinowol in twee stapels en voorzie de mallen van een dun laagje wol. Leg de eerste laag in de lengterichting, waarbij je de wol moet uitsteken. Begin voorzichtig met het vilten van sloffen, door de je handen in te smeren met de olijfzeep, waarna je voorzichtig gaat duwen en wrijven over de wol. Zorg er voor dat de wol die uitsteekt, niet meegevilt wordt. Keer je mal om en vouw de wol die je hebt laten uitsteken voorzichtig om je mal heen en vilt de achterkant. Als de eerste laag klaar is maak je nog vier lagen, waarbij steeds moet afwisselen qua richting. Je vilt een laag in de lengte, breedte etc.

Stap 3
Pak nu je tweede kleur wol en vilt kleine plukjes vast ter decoratie.

Stap 4
Je gaat nu je sloffen rollen. Dit doe je door je slof stevig in alle richtingen te rollen, waardoor aan de binnenkant ook je sloffen vilten.

Stap 5
Knip in het midden van je slof een gaatje van ongeveer twee centimeter, vanuit daar knip je richting de halve afstand tot de hiel van je slof. Je kunt nu de kartonnen mal verwijderen. Trek de slof aan en ga door met vilten totdat je slof zit als gegoten.

Stap 6
Spoel de sloffen goed uit en vul ze met handdoeken op en laat ze drogen.

uitgelichte afbeelding: http://viltenvezels.blogspot.nl/2013/02/workshop-sloffen-vilten-in-het-atelier.html?m=1