Sla je waardevolle spullen op in een brandwerende kluis

DIY Journal

Een ongeluk zit in een klein hoekje, ook thuis. Een brand of inbraak kan ertoe leiden dat je veel van je eigendom verliest. Weliswaar wordt dit normaal gesproken verzekerd met een inboedelverzekering, maar sommige spullen zijn simpelweg niet vervangbaar.

Denk hierbij aan foto’s of familiestukken die simpelweg uniek zijn en je niet kunt vervangen met een som geld. Om deze spullen te beschermen kun je een kluis in je woning laten installeren die zelfs brand kan weerstaan.

Kluis in je huis

Bij een kluis denken mensen snel aan bedrijfspanden of banken, waar geld wordt opgeslagen of gevoelige informatie. Ook in de gemiddelde woning misstaat een kluis echter niet, omdat onvoorziene omstandigheden je waardevolle spullen in gevaar kunnen brengen.

Of het nou inbraak is of brand, je kunt met een goede kluis je spullen overal tegen beschermen. Een speciale brandwerende kluis is zwaar en kan niet zo maar opengebroken worden of worden meegenomen. Bovendien kan de kluis de hitte van het vuur weerstaan, waardoor zelfs papieren in de kluis niet verloren gaan.

Je kunt deze kluizen, ook de kleinere modellen, verankeren in je huis, waardoor hij stevig op zijn plek zit en zelfs met grof geweld niet zomaar losgemaakt kan worden.

Juiste type kluis kiezen

Er zijn kluizen in diverse formaten, zowel met als zonder brand- en inbraakcertificaten. Ook kluizen zonder deze certificaten zijn doorgaans sterk bestand tegen brand en inbraak, maar hebben net wat minder eigenschappen die ze hiertegen beschermen.

Je kunt een kluis goed wegstoppen in je woning, maar het liefst maak je hem wel vast aan een muur en zet je hem niet simpelweg in een houten kast.

De handelaar van de kluizen kan je hierin adviseren. Twijfel je over het formaat, dan leert de praktijk dat je beter kunt gaan voor een groter model dan een kleiner model. Vaak komen mensen meer spullen tegen dan ze vooraf hadden ingeschat die in de kluis horen.