Paasbloemstukjes maken

DIY Journal
Pasen is in aantocht en jij bent een echte knutselfanaat? Paasbloemstukjes maken is een leuke bezigheid met een schitterend resultaat! Hoe begin je hieraan, wat heb je nodig en hoe ga je te werk? Wij helpen jou hier alvast een aardig eindje op weg!

Bepaal waar het bloemstuk komt te staan

Paasbloemstukjes maken begint bij na te gaan waarvoor het bloemstuk dient. Is het een geschenk voor iemand? Komt het op je tafel of op je dressoir te staan? De plaats waar het terechtkomt, bepaalt voor een groot stuk de afmetingen. Moet het rechthoekig plat zijn of smal en hoog bijvoorbeeld?

Wat heb je verder nodig?

Als materiaal heb je nodig:

  • een blok steekschuim: een paar uur vooraf in water leggen
  • een schotel of platte brede vaas
  • bij elkaar passende bloemen
  • groen opvulling zoals siergrassen, klimop of mos
  • gekrulde takjes van bijvoorbeeld de krulhazelaar
  • andere Paasdecoratie: eierschalen, linten, kleine paasversiering zoals kuikentjes en klokjes

Zoek je bloemen en groen uit

Misschien heb je zelf in de tuin heel wat snijbloemen staan. Klassiek zijn natuurlijk de paasbloemen (als die er al zijn). Hou de kleuren bijvoorbeeld bij geel, wit, lichtgroen een heel licht roze. Dit zijn typische paaskleuren. Heb je nog bloemen zoals de Helleborus of heb je al anemonen of ranonkels? Deze staan heel mooi in een paasbloemstukje!

En nu aan de slag!

paasstuk maken
Afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/383298618266998676/
Snijd je steekschuim op maat en steek dit in je vaas of schoteltje. Bij het opbouwen van je bloemstuk bekijk je het altijd van vooraan. Begin achteraan en schik de grootste bloemen. Ze mogen ook breed open gaan, dit is helemaal afhankelijk van de uiteindelijke vorm dat je bloemstuk moet krijgen. Vul verder aan met steeds kleinere bloemen naar voren toe. Vul het geheel op met je versieringen. De eierschalen kun je als individueel schoteltje gebruiken om bloemen in te leggen. Lege plekken vul je bijvoorbeeld op met mos.

Bovenstaand is vrij klassiek en standaard. Uiteraard kun je je fantasie de vrije loop laten en van om het even welke voorwerpen paasbloemstukjes maken. Denk bijvoorbeeld aan spiegel, een dienblad, een mini-hangmatje of een rieten mandje. Maak er iets unieks van!

uitgelichte afbeelding: https://nl.pinterest.com/pin/324329610636352881/