Met deze DIY hacks, leef je duurzamer

Met deze DIY hacks leef je duurzamer

Je kunt tegenwoordig geen artikel meer lezen of er wordt verwezen naar duurzaamheid. Ondertussen is zo’n beetje iedereen wel op de hoogte van het feit dat het slecht gaat met onze planeet. Niet zo gek dus dat mensen naar duurzame oplossingen zoeken voor alledaagse problemen en activiteiten. Maar dat niet alleen, we worden ook doodgegooid met feiten over de plastic soep in de oceaan en wat kolencentrales doen met ons milieu. Grote vraagstukken waar je als individu maar een beperkte invloed op hebt… maar toch, als iedereen zich zou aanpassen, zou die invloed een stuk groter kunnen worden. Met het verduurzamen van je levensstijl kun je al jouw steentje bijdragen

Het eerste waarvan je je bewust moet worden in een duurzame levensstijl is het energieverbruik. Hoeveel energie verbruikt jouw huishouden eigenlijk en welke apparaten zijn overbodig – of verbruiken energie meer dan nodig? Stap één is energie vergelijken en kiezen voor een energiecontract met duurzame energie. Deze energie kan ook goedkoop zijn, dus het kost je waarschijnlijk niks extra’s.

DIY hacks leef duurzamer

Ga je voor duurzame energie, dan maak je de stroommix iets groener. Iedereen ontvangt namelijk dezelfde mix van stroom uit het stopcontact. Je ontvangt dus alsnog niet enkel en alleen groene stroom.

Tochtstrips en radiatorfolie plaatsen

Daarnaast kun je in huis onderzoeken waar het tocht en er op die manier voor te zorgen dat er geen warmte wegglipt. Die plekken kun je dan voorzien van tochtstrips, zodat er minder warmte ontsnapt en er minder koude lucht van buiten naar binnen komt. En denk ook aan de kachels zelf; maak gebruik van radiatorfolie om zoveel mogelijk warmte vast te houden.

Kleding en ander katoen hergebruiken

Om de zoveel tijd scheurt er een handdoek of komt er een T-shirt uit de was die niet meer schoon wil worden. Niet weggooien deze oude stukken! Misschien verzamel je om de paar maanden al een vuilniszak met oude kleding die in een kledingbak belandt ergens in de buurt. Je kunt van deze kleding ook zelf producten maken in een paar stappen. Denk bijvoorbeeld aan een badmat, poetsdoeken of vloerkleden. Zo hergebruik je oude kleding, koop je minder en haal je voldoening uit creatief bezig zijn. Op YouTube vind je tal van tutorials om dergelijke dingen te maken.

DIY hacks

Kijk nauwkeurig naar je eigen afvalberg

De meeste huishoudens zorgen voor heel veel afval. Hoeveel vuilniszakken gooi jij per week in de kliko? Afval is een groot probleem. Veelal wordt dit afval al gescheiden; hierdoor word je je bewuster van waarvan je het meest verbruikt. Grote kans dat dit plastic is. Hou hier rekening mee bij het doen van boodschappen. Kies bijvoorbeeld voor minder producten met dubbele verpakkingen. 

De beste compost maak je zelf, waardoor je ook meteen je afval beperkt

Daarnaast is het verstandig het natuurlijke afval te scheiden als je een tuin hebt met veel groen. Dit afval kan dienen als compost. Gebruik bijvoorbeeld een leeg koffieblik of een aparte bak naast de vuilnisbak waar je de schillen en etensresten in bewaart. Deze kun je wekelijks op de composthoop in de tuin gooien. Na een bepaalde tijd verandert dit in donkere ‘aarde’ die nog veel beter is dan de compost die je koopt bij de tuinhandelaar. Zo heb je minder afval én hoef je geen compost meer te kopen.

DIY hacks duurzamer

Alleen nog maar glas

De lege glazen saus- en jampotten zijn prima te hergebruiken. Doe er bijvoorbeeld de overgebleven pasta voor morgen in of gebruik het als voorraadbakjes. Zo hoef je geen plastic bakjes te kopen voor de verschillende kruiden, de macaroni en de rijst. Staat ook veel gezelliger dan plastic bakken. Daarnaast kun je er ook leuke kaarsenhouders of lantaarns van maken. Een leuk klusje met een gezellig resultaat, dat ook nog eens goed is voor het milieu.