Kosten besparen met LED verlichting: feiten en tips

hoeveel besparen met led verlichting

Met LED als duurzame verlichting kun je, zowel als particulier maar zeker ook als ondernemer, flink wat kosten besparen in vergelijking met conventionele verlichtingssoorten als spaarlampen en gloeilampen. Het energieverbruik van LED verlichting licht namelijk aanmerkelijk lager dan de traditionele lampen. En dat LED verlichting milieuvriendelijk is, is natuurlijk extra mooi meegenomen gezien de klimaatproblemen die momenteel spelen. Hoeveel besparen met LED verlichting mogelijk is in jouw situatie, lees je in dit blogartikel. De voordelen van LED zullen je zeker aanspreken.

Veel minder energiekosten met LED

Alleen al het beperkte energieverbruik van LED verlichting is een reden om dit type verlichting aan te schaffen. En jouw gloeilampen en spaarlampen direct te vervangen door LED lichten. De getallen qua besparing met LED zijn meer dan indrukwekkend te noemen. De meest geavanceerde LED lampen van de nieuwste generatie besparen tot wel 85 procent energie vergeleken met gloeilampen, 75 procent minder energie dan halogeenlampen en 20-40 procent minder energie dan spaarlampen. De vraag hoeveel besparen met led verlichting mogelijk is, uitgedrukt in euro’s, wordt gezien de procentuele besparing die je doet natuurlijk direct interessant. Wanneer je twaalf gloeilampen en halogeenlampen in huis weghaalt en die vervangt voor duurzame verlichting met LED lampen, bespaar je op die lampen zo’n 38 euro per jaar. Uitgaande van ongeveer 35-40 lampen in huis, kan de besparing nog verdrievoudigd worden door ook de rest van de verlichting aan te passen voor LED verlichting milieuvriendelijk. De besparing loopt zo op tot boven de honderd euro per jaar. Hiervan uitgaande verdien je de spaarlampen in ongeveer vijf jaar weer terug. Met als bijkomende goede daad dat LED verlichting milieuvriendelijk is en je iets goeds doet voor klimaat en milieu!

Enkele andere handige adviezen en tips

Naast het beperkte energieverbruik van LED verlichting en de keuze voor dit type duurzame verlichting, kun je nog op andere manieren besparen op energiekosten. Koop bijvoorbeeld alleen apparaten in de meest energiezuinige A-klasse, zoals een wasmachine, koelkast, droger, magnetron, et cetera. Ook zoveel mogelijk gebruikmaken van daglicht, door te kiezen voor grote en goed geïsoleerde ramen, levert veel winst op. Zonlicht en daglicht zijn immers gratis en belasten evenmin het milieu. Door verder de verlichting standaard uit te zetten als een ruimte niet wordt gebruikt, reduceer je de energiekosten nog meer. En ten slotte is het aan te raden om een tijdklok of bewegingssensoren te kopen, die helpen om de verlichting op het juiste moment uit en aan te schakelen.