Je eiken tafel afwerken met coating of olie?

Eikenhouten tafels worden meestal vanwege hun natuurlijke uitstraling aangeschaft. Omdat puur hout gemakkelijk vocht en vuil opneemt, is het verstandig om de tafels te beschermen. Wie de pure natuurlijke kleuren wilt behouden, kan de tafel het beste laten behandelen met een matte kleurloze coating of met lak. Die beschermt je eikenhouten tafels tegen vlekken en krassen, zodat de tafel vele jaren zijn prachtige uitstraling behoudt. Als je eikenhouten tafels liever een kleurtje geeft, kun je ze laten behandelen met een olie. De olie trekt in de poriën van het hout en geven het een fraaie kleur. Elke afwerking heeft voor- en nadelen.

Afwerken met een coating

De afwerking van eikenhouten boomstamtafels is heel bewerkelijk. Je kunt het hout ruw laten, maar het is ook mooi om het hout helemaal glad te schuren en de noesten en gaten op te vullen en egaal glad te maken. Voor een afwerking waarbij de natuurlijke kleuren en accenten bewaard blijven, wordt vaak een coating met Skylt gebruikt. Dat is een matte laksoort die helemaal in het hout trekt. Skylt wordt keihard en is nagenoeg onzichtbaar. Uiteraard zijn er ook andere laksoorten dan Skylt verkrijgbaar.

Afwerken met een olie

Een behandeling met een olie heeft als voordeel dat kleuraccenten in het hout worden versterkt. Het hout komt dan meer tot leven. Je kunt de olie ook gebruiken om het hout een totaal andere kleur te geven. Door zo’n kleurbehandeling kun je ervoor zorgen dat je eikenhouten tafel beter bij de andere elementen van je interieur past. Wat betreft bescherming tegen vocht en vuil zorgt olie voor een duurzame beschermende laag. Eikenhouten tafels die behandeld zijn met olie kunnen na een aantal jaren gebruik opnieuw met olie worden behandeld, waarbij de tafels een nieuwe kleur krijgen.

Coatings en olie in het dagelijks gebruik

De wijze waarop eikenhouten tafels worden afgewerkt, hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Een voordeel van een coating is dat deze geen onderhoud nodig heeft. Zo’n coating is ideaal als de tafel veel wordt gebruikt in een gezin, waar de tijd ontbreekt om de tafel regelmatig uitgebreid schoon te maken. Een nadeel van een coating is dat het heel moeilijk is om de tafel na verloop van jaren een kleur te geven. Hoewel er met olie ook een slijtvaste laag wordt aangebracht, volstaat dat niet om de eikenhouten tafels levenslang te beschermen. Een behandeling met een olie of wax moet met enige regelmaat worden herhaald.

Eikenhouten tafels anders behandelen

Behalve met een coating, een olie of een wax zijn er nog enkele andere methoden om het hout te behandelen. Als je het mooi vindt dat het hout een oude uitstraling krijgt kun je de tafel één of twee keer laten ‘roken’. Dat wordt gedaan door een behandeling met een vloeistof. Na deze behandeling moet er alsnog een beschermende vocht- en vuilwerende laag worden aangebracht. Kijk voor meer informatie op www.oaknsteel.nl  of ga naar de showroom in Tilburg om met eigen ogen het resultaat van de verschillende behandelmethoden te bekijken.