Je eigen tuintafel maken doe je zo!

tuintafel maken

In deze blogpost laten we je zien hoe je een mooie tafel voor in de tuin zelf kunt maken. We weten het, de zomer is voorbij en het duurt wel weer even voor we in de tuin kunnen zitten, maar de herfst en winter zijn juist de ideale seizoenen om dit te doen: geen stress om de tafel snel af te hebben en nog een reden om uit te kijken naar de lente en zomer. Lees dus snel verder om zelf een prachtige tuintafel in elkaar te zetten.

Eerst een opsomming van wat je nodig hebt om onderstaande tafel te maken:

– 6 planken van 2,8 x 9 x 240 cm
– 6 planken van 2,8 x 6 x 240 cm
– 5 planken van 2,8 x 19 x 240 cm
– RVS spijkers
– RVS schroeven
– Watervaste houtlijm
– Aantal lijmklemmen
– Transparante buitenbeits of buitenverf

Het hout dat je gaat gebruiken kun je naar eigen smaak kiezen. Houdt er echter wel rekening mee dat het een buitentafel is en kies voor een houtsoort die tegen de weersomstandigheden kan. Een andere tip die we je willen meegeven is om het hout bij de bouwmarkt al op maat te laten zagen. Tegenwoordig heeft elke bouwmarkt deze service en het scheelt jou een hoop werk!

houten tuintafel maken

Elke poot bestaat uit 3 planken (van 9 cm breed) die je allemaal moet afzagen onder een hoek van 10 graden. Zo kunnen straks de poten schuin onder de tafel staan. Daarna lijm je ze tegen elkaar met de kortere plank in het midden. Door deze in het midden te plakken, krijg je een uitsparing die je straks weer makkelijk aan de rest van de tafel kan bevestigen. Let er wel op dat je het goed klemt, want hout dat zo hard is laat zichzelf wat minder makkelijk aan elkaar lijmen. Daarna moet je het een paar uur goed laten uitharden. 

Vervolgens ga je twee planken van 6 cm breed in elkaar verzinken, om het kruis van de tafel te maken. Die zit onder het tafelblad en komt op de bovenkant van de poten. Hiervoor moet je uitsparingen maken. Die maak je door een aantal keer naast elkaar te zagen en vervolgens het resterende hout weg te beitelen. Doe dit ook weer onder een hoek van 10 graden. Daarna lijm je de houten planken in elkaar en lijm je de poten met hun uitsparingen op de vier uiteinden van het ‘kruis’, zo’n 20 cm voor het einde.

Voor wat extra zekerheid kun je op een paar plaatsen de RVS schroeven gebruiken, maar dat hoeft niet per se. Alleen houtlijm moet voldoende zijn. Om de dwarsbalkjes te maken die de korte zijden van de poten aan elkaar verbinden, maak je zo’n 20 cm van de onderkant van elke poot een uitsparing, waardoor er een een balkje van 2,8 x 6 cm in past. Die lijm je ook weer vast met een RVS schroef daarbij.

Om de tafel in de lengte ook stevig te maken gebruik je twee planken van 6 cm breed die je tegen elkaar lijmt. Zaag deze op dezelfde maat als de afstand tussen de twee dagsletten + een extra 12 cm. Maak daarin weer een uitsparing zo dik als de balk, 5 cm, zodat hij netjes om de twee dwarsliggers kan ‘vouwen’. 

Je eigen tuintafel maken doe je zo

Nu zijn het frame en de poten af, alleen nog het tafelblad nog! Zaag hiervoor 4 planken van 80 cm lang en 9cm breed om het tafelblad te dragen. Deze ga je op het eerder gemaakte kruis monteren. Dit kun je lijmen, schroeven, spijkeren, verzinken, wat je zelf makkelijk vindt. 

Het ziet eruit als een lastige constructie, maar eigenlijk valt het heel erg mee. Dus ga lekker aan de slag en geniet volgend jaar lente van je eigen tuintafel!