Is plakfolie voor iedereen makkelijk te gebruiken?

wrap folie

Plakfolie is een geweldige manier om een nieuwe look aan verschillende oppervlakken te geven. Of je nu je meubels wilt opknappen, je keukenkastjes wilt restylen of gewoon wat kleur en patroon aan je muren wilt toevoegen. Plakfolie biedt eindeloze mogelijkheden. Alleen is het echt zo gemakkelijk als het lijkt? 

Hoe breng je plakfolie aan?

Het aanbrengen van plakfolie kan inderdaad een uitdagende taak zijn als je niet de juiste techniek en tools hebt. Bereid je daarom altijd goed voor en lees de stappen door zodat je weet wat je te wachten staat. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om ervoor te zorgen dat jouw project succesvol verloopt:

  1. Plakfolie kopen: Ben je nog zoekende naar een geschikte plakfolie? Bij www.plakfoliewebshop.nl vind je een groot assortiment aan plakfolies. Voor vrijwel elk doeleinden is er wel iets te krijgen!
  2. Voorbereiding: Zorg ervoor dat het oppervlak schoon en droog is voordat je begint met het aanbrengen van de folie. Verwijder eventuele stof, vet of vuil met een mild schoonmaakmiddel en laat het oppervlak volledig drogen.
  3. Meet en snij: Meet het oppervlak waarop je de plakfolie wilt aanbrengen zorgvuldig op en snijd de folie op maat met een scherp stanleymes. Zorg ervoor dat je wat extra folie overhoudt aan alle zijden. Op die manier heb je zeker weten genoeg en dit kun je later bijsnijden.
  4. Aanbrengen: Spray de ondergrond nat met een plantenspuit. Dit zorgt ervoor dat het plakfolie niet direct vastzit en je het nog iets kunt corrigeren. Verwijder voorzichtig de beschermende achterkant van de folie en breng het plakfolie aan op het oppervlak. Begin bij een hoek en werk langzaam naar beneden. Zorg ervoor dat er geen bubbels of vouwen ontstaan tijdens dit proces.
  5. Afwerking: Zodra de folie is aangebracht gebruik je de rakel om eventuele luchtbellen en het water te verwijderen. Snijd ten slotte met een mesje voorzichtig langs de randen om eventuele overtollige folie weg te halen.

Kan je plakfolie overal op plakken?

Plakfolie kan in principe op veel verschillende oppervlakken worden gebruikt. Wel zijn er enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Allereerst moet het oppervlak schoon, glad en niet-poreus zijn. Het kan ook worden aangebracht op muren, maar zorg ervoor dat de muur eerst goed is voorbereid door deze te reinigen en eventuele oneffenheden te repareren. Het is bij een muur belangrijk dat dit voorbewerkt wordt met een primer of verf. 

Aan de andere kant zijn er oppervlakken waarop plakfolie minder goed hecht, zoals ruw hout, poreuze stoffen en muren met structuur. Bij ruw hout kun je ook primer of grondverf gebruiken. Bij de andere twee opties is er helaas geen andere mogelijkheid.