Hoe werkt een gasveer?

gasveer

Bij het woord gasveer denk je waarschijnlijk als eerste aan een deurdranger. Die kan inderdaad met een gasveer geïnstalleerd zijn. Wanneer je een dergelijke deur open duwt sluit de deur automatisch als je die los laat. Ook de sluiting van een raam kan met een gasveer uitgevoerd zijn. Dit systeem zorgt ervoor dat het raam niet helemaal openklapt. Ook blijft het staan op de stand waarin je het raam wilt hebben. Wat kun je nog meer met zo’n gasveer?

Wat is een gasveer eigenlijk?

Een gasveer is niets anders dan een soort veer die niet volgens het spiraal principe werkt maar op druk. In de ronde buis zit stikstofgas met een zuiger. De ijzeren stang die uit de cilinder komt functioneert als een zuigerstang. Door die stang heen en weer te bewegen verandert de druk in de cilinder waardoor kracht vrijkomt. Dus wanneer je het ene uiteinde van de gasveer aan het raam en het andere uiteinde aan het kozijn vastzet en je zet het raam open dan trek je de zuigerstang uit het cilinder. Er komt dus duwkracht vrij. Bij het openzetten van een raam merk je niet zo heel veel van de hulp in duwkracht maar wanneer de toepassingen groter worden ervaar je het voordeel van de gasveer. Het openen en sluiten gaat zachtjes, gecontroleerd en met gemak.

De toepassingen

Een gasveer wordt in veel meer situaties gebruikt dan je in eerste instantie zou verwachten. Bij meubelen worden kleine gasveren gebruikt voor bijvoorbeeld kastdeuren. Ze worden ook ingezet om ventilatieluiken te openen en dicht te trekken, stoelen worden omhoog en omlaag bewogen net zoals bedden. Zelfs gereedschap en verschillende machines zijn ermee uitgerust. De gasveer helpt zodat je met relatief weinig kracht iets zwaars kunt optillen of opheffen en later weer kunt laten zakken oftewel ontladen.

Het woord hydraulisch wat toegevoegd wordt betekent dat er olie in de cilinder zit wat werkt als een soort stootkussen, met andere woorden het dempt de duwkracht die vrijkomt. Het resultaat is een zachte en gecontroleerde werking. Wanneer je bijvoorbeeld een deurdranger hebt uitgevoerd met een gasveer is het belangrijk de dranger zelf naar beneden te laten hangen wanneer de deur niet gebruikt wordt zodat de olie naar beneden kan zakken.

Onderhoud van een gasveer

Natuurlijk kent het materiaal waarmee de cilinder is afgedicht een bepaalde houdbaarheidsdatum en zal slijtage en daardoor lekkage na verloop van tijd optreden. Toch kun je wel wat doen om de levensduur te verlengen. Wanneer de gasveer goed naar beneden hangt blijft de olie onderin en voorkom je snelle slijtage door uitdroging, benut je de hydraulische demping ten volle en wordt lekkage voorkomen. Maak de zuigerstang niet schoon met vet, olie of oplosmiddelen. Gewoon een vochtig doekje is voldoende. Let erop dat de stang niet beschadigd wordt met krasjes, deukjes, verf of iets dergelijks. Door deze oneffenheden wordt het vacuüm onderbroken en verminder je de werking.

De gasveer is een unieke oplossing voor alles wat gecontroleerd en zachtjes open of dicht moet of op de door jou gewenste stand moet blijven staan. Licht in gewicht of zwaar, groot of klein, met een gasveer ben je altijd verzekerd van gebruiksgemak.