Hoe kun je plakfolie gebruiken?

plakfolie

Heb je een keuken, kast of tafel in huis staan die wel een opknapbeurt kan gebruiken? Grijp dan niet direct naar verf! Er is namelijk nog een veel leukere manier om een nieuwe look te geven aan je woning. We hebben het hier natuurlijk over plakfolie. Dit is een plasticfolie die vaak effen is of een patroon bevat. Hiermee kun je op een leuke en creatieve manier een nieuwe uitstraling in huis creëren. Ook geeft het minder ongemakken dan bijvoorbeeld het gebruik van verf. Door het gebruik van verf moet je ook wachten tot het droog is. Het fijne aan folie is dat als het opgeplakt is je niet hoeft te wachten tot het droogt. Ben je nog op zoek naar plakfolie? Neem dan zeker eens een kijkje op www.plakfoliewebshop.nl! Zij zijn één van de grootste online aanbieders. Hier ga je dus zeker slagen voor een geschikte folie.

Is plakfolie gemakkelijk aan te brengen?

Ben je ondertussen enthousiast geworden en wil je aan de slag met plakfolie? Dan is het goed om eerst te kijken wat je eigenlijk nodig hebt. Een goede voorbereiding is het halve werk!

 • Rolmaat: Deze heb je nodig voor zowel het oppervlak als de folie op te meten.
 • Stanleymes: Hiermee snijd je het folie op de gewenste afmeting.
 • Plantenspuit: Het plakken wordt gemakkelijker door water te gebruiken.
 • Rakel: Met een rakel strijk je het folie glad, gebruik het liefste één met vilt.

Het aanbrengen van folie gaat heel gemakkelijk door de volgende stappen te volgen:

 • Opmeten oppervlak: Voordat je begint is het belangrijk het oppervlak op te meten.
 • Op maat snijden: Nu kun je het folie op de gemeten maat snijden. Wel is het verstandig om altijd iets extra 2-3 centimeter af te snijden. Hierdoor heb je zekerheid dat je genoeg folie hebt.
 • Oppervlak schoonmaken: De ondergrond dient schoon te zijn voordat je begint met plakken. Deze kan gemakkelijk schoongemaakt worden met een sopje van lauw water en een druppel afwasmiddel. Hiermee verwijder je eventueel vuil en vet wat het plakken kan bemoeilijken.
 • Nat sprayen oppervlak: Het aanbrengen van folie gaat makkelijker op een natte ondergrond. Hierdoor zal het folie niet direct hechten en kun je het nog iets corrigeren. Spray daarom de ondergrond royaal in met de plantenspuit.
 • Beschermlaag verwijderen: Op elk folie zit een beschermlaag anders zal het folie al aan elkaar kleven. Verwijder deze laag niet in zijn geheel maar per 20-30 centimeter.
 • Het aanbrengen: Begin met plakken in een hoek, zo heb je een lijn die je kunt volgen.
 • Water verwijderen: Als het folie goed aangebracht is kun je het water verwijderen. Doe dit door met een rakel van het midden naar de zijkanten te wrijven. Leg wel wat handdoeken erbij want er komt aardig wat water onder het folie vandaan.
 • De afwerking: Zodra je deze stappen hebt voltooid kun je het folie afwerken. Snijd het eventueel te veel afgesneden folie langs de randen eraf. Als je dit hebt gedaan kun je genieten van de totaal nieuwe look in huis!

Kun je plakfolie ook weer verwijderen?

Het fijne aan het gebruik van plakfolie is dat het ook weer te verwijderen is. Ben je bijvoorbeeld uitgekeken op het opgeplakte product? Dan kun je deze verwijderen en weer een nieuw plakfolie aanbrengen. Alleen hoe maak je het verwijderen gemakkelijker? Het is namelijk zo dat hoe langer het opgeplakt zit hoe vaster het ook gaat zitten. De lijm zal volledig uitharden na een tijdje waardoor de hechting optimaal zal zijn. Om het verwijderen makkelijker te maken is een föhn nodig. Hiermee kun je de folie iets verwarmen waardoor de lijmlaag weker wordt. Hierdoor kun je het gemakkelijker verwijderen. Wel kunnen er lijmresten achterblijven, deze kun je heel makkelijk schoonmaken met stickeroplosser.