Hoe kan je kamerplanten het beste water geven

planten water geven

Water geven van onderaf is het beste. Dit is homogener, minder vatbaar voor overbewatering en je hoeft je geen zorgen te maken over het weglekken van voedingsstoffen. Toch is water geven van bovenaf nog steeds de meest gebruikte manier is waarop mensen hun planten water geven. Bovendien ben je er zeker van dat het water ook echt bij de wortels komt. Daarom vertellen we je graag meer over de juiste manieren om kamerplanten water te geven.

Technieken om je plant water te geven

Er zijn meerdere manieren om een plant water te geven. Hieronder bespreken we drie populaire technieken:

  • Gebruik een schotel. Plaats een schoteltje onder de pot en vul het schaaltje met vers water wanneer het tijd is om water te geven. Laat het enkele uren weken. Leeg het schoteltje en laat het resterende water eruit druppelen. Deze techniek wordt veel gebruikt door tuincentra en plantenkwekerijen om de vochtigheid op peil te houden en voedingsstoffen te bewaren.
  • Laat de planten weken in een schaal, een grote bak, de gootsteen of in de badkuip. Vul de bodem met enkele centimeters water. Zet je plantenpotten erin en laat ze een paar uur water opnemen. Voordeel: je kan meerdere planten tegelijk water geven. Maar let op, laat ze drogen voordat je ze terug plaatst.
  • Potten met zelfbewatering. Potten die zelf water geven zijn ongelooflijk handig en tijdbesparend. Je hoeft je geen zorgen te maken dat de plant te veel of te weinig water krijgt, de plant doet het allemaal zelf. Je hoeft alleen maar het waterreservoir bij te vullen voordat het leeg is, wat ongeveer om de maand is (maar per geval verschilt).

Tips

Gebruik kiezels als bodembedekking om vocht langer vast te houden. Je kan een decoratieve laag kiezels of grind ter grootte van erwten boven de grond leggen om de verdamping te vertragen. Deze zijn te vinden in een tuincentrum of online.

Een vochtige grond? Om te weten of de grond van binnen nog vochtig is, steek je een vinger (of een tandenstoker) in de bovenste 2 cm (1 inch) grond. Als de grond eraan blijft plakken, is hij vochtig.

Een droge grond? Om te weten of de grond droog is, kijk je naar de rand van de grond. Als er een zichtbaar gat is tussen de grond en de rand van de pot, betekent dit dat al het water is verdampt. als de grond droog wordt, krijgen ze de volgende dagen graag water. De meeste tropische planten werken zo. Droge planten kunnen gedurende langere perioden op droge grond gedijen. Ze zijn gemakkelijker te verzorgen en perfect voor beginners.

En als laatste, maar daarom niet minder belangrijk, geef vaker water tijdens de warmere maanden in de zomer.