Hoe creëer je een botanische tuin?

botanische tuin creeeren

Hortus botanicus. Dit is de traditionele benaming voor wat we tegenwoordig een botanische tuin of plantentuin noemen. Van oorsprong heeft een botanische tuin een wetenschappelijk karakter met een wetenschappelijke plantencollectie. In het kort gezegd; een tuin met veel planten. Maar hoe zet je een botanische tuinstijl stijlvol neer in een hedendaags jasje? Je leest er alles over in dit blog.

Begin bij het begin

Bedenk goed waar jij jouw tuin voor wilt gebruiken. Wil je meerdere terrassen aanleggen met verschillende tuin meubelen? Of wil je één terras met tuin meubelen, zodat er meer ruimte is voor planten? Om tuinmeubelen te plaatsen en planten te planten heb je een goede basis nodig. Kies voor een terras van natuursteen voor een natuurlijke basis. Plaats een verhoogde vlonder van hout om jouw tuinmeubelen op te kunnen plaatsen. Laat het hout terug komen door borders van hout aan te leggen of gebruik houtsnippers ter opvulling. Heb je een wal? Leg dan een rotstuin aan met verschillende rotsplanten.

Beplanting

De botanische tuin of plantentuin zegt het al. Er moeten veel planten in staan. Gebruik vooral inheemse planten om een jungle rondom jouw terras met tuinmeubelen aan te leggen. Door het gebruik van inheemse planten steun jij de insecten en vogels uit jouw omgeving. Het voordeel is dat inheemse planten winterhard zijn. Ze kunnen net als jouw tuinmeubelen buiten blijven staan. Een bijkomend voordeel is dat deze planten zowel in het voorjaar als in het najaar kleur geven aan jouw tuin. Denk bijvoorbeeld aan de Wilde Lijsterbes.

Leg verhoogde borders aan en plant deze goed vol met verschillende bloemen, struiken en bomen. Zorg dat er een weelderig geheel rondom jouw tuinmeubelen ontstaat.

Welke tuinmeubelen kiezen?

Bij een botanische tuinstijl passen verschillende soorten tuinmeubelen. Wicker tuinmeubelen geven jouw botanische tuin een landelijk karakter. Tuinmeubelen van teakhout ogen natuurlijk en passen qua materiaal en kleur goed in een plantentuin. In tuinsets kunnen natuurlijke materialen eenvoudig gecombineerd worden. Een tuinset bestaande uit tuinstoelen met teakhout en een tuintafel van graniet bijvoorbeeld. Deze tuinmeubelen passen bij een botanische tuinstijl en dragen tegelijkertijd bij aan de botanische sfeer.