Help de natuur een handje met een groen dak

DIY Journal

Als we het over een groen dak (of groendak) hebben, bedoelen we natuurlijk niet (alleen) de kleur van de dakbedekking. Het wordt zo genoemd omdat er heuse natuurlijke begroeiing op te vinden is: vooral mossen, grassen en laag groeiende planten. Zo’n vrolijke en natuurlijke bedekking creëer je het beste op een plat (of licht hellend) vlak op een ondergrond van EPDM dakbedekking. Een groen dan kun je door een professionele dakdekker laten aanbrengen, soms zelfs over een bestaande laag heen, met of zonder laag EPDM dakbedekking eronder.

Een groen dak, een fraaier uitzicht

Kijk je uit over een plat dak, bijvoorbeeld van de aanbouw van je huis of van de carport? Dan kan het best een leuk idee zijn om dat een beetje op te fleuren met allerlei lage begroeiing. Dat ziet er een stuk leuker uit dan grauwe bitumen. Je kunt kiezen voor een intensieve en extensieve begroeiing. Ook kun je deze later nog aanpassen. Je kunt ook bijvoorbeeld een paadje van boomschors aanleggen. Een groendak met onderlaag van EPDM dakbedekking kun je in principe belopen, bijvoorbeeld voor onderhoud.

Voordelen voor het milieu en isolatie

Met een groen dak draag je direct bij aan een groenere en duurzamere leefomgeving. Natuurlijk zorgen planten op een stadsdak voor een beetje extra zuurstof, maar het grote voordeel is voor insecten en vogels, die graag je dak zullen bezoeken. Voor jezelf zal het voordeel vooral in een lagere energierekening zitten: een groen dak zorgt voor een prima, natuurlijke isolatie. Hierdoor hoef je in de winter veel minder te stoken.

Zelf doen of laten doen?

De keuze om zelf een groen dak aan te leggen, of dit uit te besteden, is vooral afhankelijk van de keuze voor een extensief of een intensief groen dak. Een extensief dak heeft vooral een sier-functie en kan niet belopen worden. Een intensief dak kan wel belopen worden en kan zodoende als een extra stukje tuin fungeren. Voor een intensief groendak gelden strenge regels, in verband met de belasting van het dak en bouwvergunningen.

Een extensief groen dak: zelf aanleggen

Het aanleggen van een extensief groen dak is vrij goed te doen. Gebruik onderstaande stappenplan om zelf een groen dak aan te leggen.

  • Zorg ervoor dat de bestaande dakbedekking goed schoon is
  • Plaats een boldraadrooster (verkrijgbaar bij de bouwmarkt) op de gaten van eventuele regenpijpen.
  • Gebruik een strook grof grind rond het rooster om te voorkomen dat het substraat erin spoelt.
  • Rol de drainagemat (het beschermvlies) op het dak en knip deze waar nodig bij met een scherpe schaar.
  • Verdeel het substraat met de hand over het dak, zodat er een egale laag ontstaat.
  • Plaats jonge planten in het substraat of gebruik een vegetatiemat.
  • Besproei het substraat zodat het licht vochtig wordt.

Meer tips en informatie rondom het aanleggen van een groen dak vind je in dit artikel van vtwonen.

Een intensief groen dak: schakel een professional in

Het aanleggen van een intensief groendak is specialistenwerk. Je kunt het dan ook het beste overlaten aan een professionele dakdekker. Deze kan sowieso goed inschatten hoe je de aanleg het beste kunt aanpakken. Bij de aanleg komt nogal wat werk kijken: het geschikt maken van de ondergrond, het aanbrengen van folie en/of een laag EPDM dakbedekking door een ervaren dakdekker, het ophogen van de dakrand, het leggen van substraat en natuurlijk het planten van begroeiing.

Is mijn dak geschikt?

Als je dak plat is of een hoek maakt van niet meer dan 15 graden, is het aanleggen van een groen dak goed mogelijk. Als de hoek tussen de 15 en 45 graden is, zijn er ook mogelijkheden, maar dan wel met speciale maatregelen door de dakdekker. Een groen dak is door de bodembedekking en de planten ook iets zwaarder dan andere dakbedekkingen. Als onderlaag is zink of een laag dakpannen niet geschikt. Kunststof en bitumen zijn in sommige gevallen geschikt, maar het beste is EPDM. Laat je adviseren door de dakdekker voor je begint.

EPDM dakbedekking als onderlaag

Een groendak kan in principe op ieder materiaal dat sterk genoeg is om het extra gewicht te dragen, waterdicht is, en wortelwerend (om schade door de plantwortels te voorkomen). Dat kan bijvoorbeeld bitumen zijn, of kunststof, maar meestal wordt EPDM dakbedekking gebruikt. Dit is een synthetisch rubber met een zeer lange levensduur en de beste eigenschappen om een groen dak op aan te leggen.