We worden steeds weer met onze neus op de feiten gedrukt: we moeten zuinig omgaan met de aarde. Alles moet steeds ‘groener’ en in de afgelopen jaren zijn er al veel innovatieve ontwikkelingen geweest die nu hun steentje bijdragen aan een gezondere planeet. Wil jij ook een steentje bijdragen? Begin dan bij je eigen huishouden. Je kan wat vaker de fiets nemen in plaats van de auto en je kan afval scheiden. Je kan het ook groots aanpakken door groene stroom op te wekken, gewoon vanuit je eigen huis met behulp van zonne-energie uit Nederland.
Hoe werkt het?
Zonnepanelen zetten warmte van de zon om in energie die we bijvoorbeeld kunnen gebruiken voor onze dagelijkse huis-, tuin-, en keuken bezigheden. Als ieder huishouden op deze manier zelfvoorzienend zou kunnen zijn, dan is dat een enorme stap voorwaarts naar een groen Nederland. Zonnepanelen werken over het algemeen op een basis van silicium. Een zonnepaneel bestaat meestal uit zo’n 60 zonnecellen. Zo’n zonnecel is opgebouwd uit twee lagen met een scheidingslaag ertussenin. Op het moment dat de zon een zonnecel beschijnt, wordt er een spanning teweeggebracht tussen de twee lagen. De gelijkstroom die hierdoor ontstaat beweegt zich van cel tot cel. Een omvormer zal de gelijkstroom omzetten tot wisselstroom, zodat deze bruikbaar is in ons dagelijkse leven.
Zonne-energie uit Nederland
Nou zou je jezelf kunnen afvragen: zijn zonnepanelen wel rendabel in ons klimaat? We hebben vaak te kampen met bewolkt en regenachtig weer, maar dat is nog geen reden om geen zonnepanelen aan te schaffen. Ook met bewolkt weer kan namelijk energie worden opgewekt met behulp van zonlicht. Er valt dus genoeg zonne-energie uit Nederland te halen, zelfs in de wintermaanden. Bovendien gaan zonnepanelen lang mee. Het plaatsen is misschien even een investering, maar je kan er gegarandeerd 25 jaar van profiteren. Pas na 25 jaar kan het rendement enigszins verlagen.
Hoeveel panelen heb ik nodig?
Gemiddeld levert een zonnepaneel 0,225 kWh op, wat zorgt voor een jaarlijkse levering van gemiddeld 225 kWh. Het gemiddelde huishouden gebruikt 3500 kWh. Om geheel zelfvoorzienend te zijn zou je dus 16 zonnepanelen nodig hebben. Het is echter belangrijk om van tevoren te berekenen hoeveel stroom je jaarlijks gebruikt. Bovendien wordt geadviseerd om slechts 75% van je energie zelf op te wekken.