Een hanglamp kopen: waar let je op?

DIY Journal

Als je een mooie opvallende hanglamp in je woonkamer hebt hangen, dan kan dit een ware blikvanger zijn. Er zijn namelijk talloze mooie design hanglampen te koop die de uitstraling van je gehele woonkamer kunnen bepalen. Een hanglamp moet je nooit zomaar in je kamer neerhangen, je moet namelijk wel met een paar zaken rekening houden, zodat de lamp niet alleen mooi uitkomt, maar zodat dat hij ook zo functioneel mogelijk ingezet kan worden.

Hanglamp in combinatie met andere verlichting

Dikwijls worden design hanglampen boven een eettafel opgehangen als blikvanger en wordt er geen rekening gehouden met overige verlichting. Als je voor verlichting enkel afhankelijk bent van de hanglamp boven de eettafel, kies dan een hanglamp die een grotere lichtspreiding heeft dan alleen de eettafel. Je voorkomt zo dat je om een verlichte tafel zit en dat de wanden donker zijn. Heb je in de rest van de woonkamer wel verlichting, dan kun je rustig een hanglamp kiezen met neerwaarts licht en die de eettafel daarmee mooi uitlicht.

hanglampen

Hoe hoog hang je een hanglamp?

Een lastig element aan hanglampen is de hoogte van de hanglamp. Probeer aan een eettafel de hanglamp op dusdanige hoogte te hangen, dan wanneer je zit, je ruim onder de hanglamp zit. Je hebt dan geen last van het felle licht. Wanneer je voor de eettafel staat, moet deze op ongeveer ooghoogte komen.

Soort verlichting

Je kunt een nog zo mooie design hanglamp hebben hangen, maar de lichtbron blijft het belangrijkste. Afhankelijk van wat voor soort licht je nodig hebt op de plek waar je hanglamp hangt moet je ook het licht uitkiezen. Hang je een hanglamp met tl-licht op? Dan zal je misschien veel profijt van het licht hebben, maar het is absoluut geen gezellig licht. Veel beter is het om een lichtbron in je lamp te hangen die gezelliger licht geeft. Led verlichting is momenteel aan te raden en die zijn in allerlei types te verkrijgen.

Het design

Naast het feit dat lampen functioneel moeten zijn en je er veel licht mee kunt creƫren zoals sfeer en accentverlichting, is ook het design van de hanglamp belangrijk. Voor vrijwel elke interieurstijl zijn wel design hanglampen verkrijgbaar. Zo ook met de hanglampen van Flos. Heb je bijvoorbeeld een modern of een minimalistisch interieur, dan past daar heel goed de Flos Smithfield S hanglamp in. Deze lamp heeft een modern en strak uiterlijk en zal prachtig boven een eettafel staan. Heb je een lange eettafel, hang dan twee of drie van deze lampen naast elkaar. De buitenkant in grijs, wit of zwart en bijzonder is dat de binnenkant altijd wit van kleur is. Vooral een mooie zwarte lamp aan de buitenkant met wit aan de binnenkant, geeft een prachtig contrast boven je eettafel.