Een energieneutraal huis: goed voor het milieu en de portemonnee

DIY Journal

Klimaatverandering is een actueel thema in de huidige tijd, met verschillende doelstellingen die ertoe moeten leiden dat er minder energie wordt verspild en CO2 wordt uitgestoten. Met een energieneutraal huis lever je zelf een positieve bijdrage aan een duurzaam milieu.

Je kunt een energieneutraal huis laten bouwen, maar je kunt ook een bestaand huis zuiniger maken. DIYjournal.nl geeft je vijf tips om richting een energieneutraal huis te gaan.

  1. Vloerisolatie

Bij bestaande huizen is het lastig om nieuwe isolatie toe te voegen aan de spouwmuren, hoewel het wel mogelijk is.

Makkelijker is het over het algemeen om de vloer beter te isoleren. Woon je op de begane grond, dan is er vaak een kruipruimte, waar isolatie kan worden geplaatst.

Ook zonder kruipruimte zijn er mogelijkheden, maar moet bijvoorbeeld het laminaat tijdelijk verwijderd worden.

  1. Zonnepanelen

Gaat men een energieneutrale woning bouwen, dan is het de bedoeling dat de woning geen externe energievoorziening nodig heeft. Dit betekent dat energie moet worden opgewekt uit zonnepanelen en een warmtepomp, bijvoorbeeld.

Zonnepanelen zijn een bijzonder goede optie in Nederland. Ook als het bewolkt is wordt er elektriciteit opgewekt, die direct gebruikt kan worden.

  1. Tochtstrips

Met tochtstrips kun je kieren onder deuren en bij ramen afdichten, waardoor je veel minder warmte verliest gedurende de dag en dus ook minder hoeft te stoken.

De tochtstrips kun je simpelweg kopen bij een bouwmarkt en zelf plaatsen, zonder al te veel moeite of technische kennis.

  1. Onzuinige lampen vervangen

De verlichting vormt een groot deel van het energieverbruik, met name wanneer er nog veel onzuinige lampen aanwezig zijn. Hoewel gloeilampen niet meer worden verkocht, vind je vaak in huizen toch nog gloeilampen.

Vervang deze voor spaarlampen of LED-lampen, waarbij LED-lampen doorgaans nog zuiniger zijn dan spaarlampen.

  1. Slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat kun je zorgen dat er alleen gestookt wordt wanneer dit echt nodig is. Zo kan een slimme thermostaat herkennen wanneer je meestal thuis bent en wanneer niet.

Ook kun je met een slimme thermostaat op afstand de verwarming aan- of uitzetten. Over het algemeen ga je hierdoor zuiniger om met de elektriciteit.