DIY wasmiddel maken

DIY Journal

Zelf wasmiddel maken

Wassen van kleding moeten we allemaal. Gelukkig hebben we tegenwoordig een wasmachine die het allemaal voor ons doet, dus eigenlijk hebben wij er niet zoveel werk mee. Wat we wel moeten doen is wasmiddel toevoegen. Dit kan een wasmiddel zijn van een bekend merk, maar je kan ook een natuurlijk wasmiddel nemen, waar minder chemische stoffen inzitten. Deze chemische stoffen in de standaard wasmiddel zijn slecht voor het milieu, onze kleding en onze huid. Maar je kan ook gemakkelijk zelf een natuurlijk wasmiddel maken, het zogenaamde DIY wasmiddel. DIY staat voor Do It Yourself. Bij zelf wasmiddel maken weet je tenminste zeker dat je geen chemische stoffen hoeft te gebruiken en de werking is net zo goed en het is ook nog eens veel goedkoper.

Recept voor zelf wasmiddel maken

Zelf je DIY wasmiddel maken begint met een ouderwetse natuurlijke zeep of met zeepvlokken. Zeepvlokken zijn misschien wat handiger. Deze kan je kopen per kilo en daar maak je 60 liter wasmiddel mee en je hoeft niet te raspen. Je kan ook een stuk zeep kopen, waarbij Marseillezeep of Aleppozeep de beste zijn. Deze zepen kan je kopen bij een natuurwinkel. Deze zeep moet je raspen.
Je moet 80 gram zeepvlokken of geraspte zeep hebben. Dan 40 gram soda en 5 liter kokend water.

Kook eerst één liter water en voeg daar de zeep aan toe. Blijf het mengsel goed doorroeren, totdat de zeep is opgelost. Voeg daarna de overige vier liter kokend water toe. Nu giet je de helft van het mengsel over in een andere pan of emmer en voeg daar de soda bij. Nu krijg je twee verschillende wasmiddelen. Een voor de donkere was en waar je soda aan toegevoegd hebt voor de witte was. Soda zal je witte kleding namelijk licht laten bleken. Nu wacht je één nachtje.

De volgende dag zal het mengsel veranderd zijn in een papperige massa. Nu kan je voor de geur een etherische olie toevoegen. Voor beide wasmiddelen van 2,5 liter gebruik je 30 druppels en roer het goed door de wasmiddel. De geur kan je zelf bepalen, zoals eucalyptus, lavendel of citroen. Mocht je allergisch voor parfum zijn dan kan je het gebruik van etherische olie ook achterwege laten.

Nu kan je het mengsel overgieten in lege wasmiddelflessen en heb je je eigen veel goedkopere en milieuvriendelijke wasmiddel gemaakt.