DIY vogelvoederhuisje

DIY Journal
In de winter hebben vogels het zwaar om aan voldoende voedsel te komen. Met name in steden speelt dit een belangrijke rol bij de vogelsterfte. Hier kun je als knutselaar of hobbyist iets aan doen. Je kunt namelijk een voederhuisje voor vogels maken. Vogelvoer is voor weinig geld te koop en zelfs met weinig materialen kun je zelf een vogelvoederhuisje maken

Voederplank maken

Het meest eenvoudige wat je kunt maken is een voederplank. Gewoon een vierkant plankje met op elke hoek een gaatje erin. Je knoopt hierbij kruislings een touw en kunt je plank zo aan een tak hangen. Met een klein latje een opstaand randje maken en je hebt een leuke voederplank klaar. Mocht je er nog een afdakje boven willen maken dan kan dit op dezelfde manier. Zo krijg je een volledig DIY vogelvoederhuisje. Aan de onderzijde van de plank kun je wat oogjes bevestigen zodat je er vetbollen of pindaslingers aan kunt hangen.

Voederkopje maken

Een oud kop en schotel van je grootmoeders porselein is zeer geschikt als vogelvoederhuisje. Zaden vermengen met gesmolten plantaardig vet en in het kopje gieten. Dit goed laten stollen en vervolgens het kopje op zijn kant op het schoteltje lijmen. Zorg er wel voor dat het oortje naar boven steekt want hiermee hang je hem op aan een tak.

Theepot als voederhuis

Afbeelding: https://www.pinterest.com/pin/398779741976467407/
Een oude theepot kan heel goed dienst doen als een vogelvoederhuisje. Je hangt hem aan het oor op. Maak wel de tuit dicht en vul hem met zaad zodat vogeltjes via de opening erbij kunnen. Een DIY vogelvoederhuisje is dit eigenlijk niet aangezien je hem alleen maar ophangt, maar leuk is dit wel. Zeker als het een bonte theepot is brengt het meteen wat kleur in de tuin.

DIY Voederhuisje voor vogels van petflessen

Neem een oude petfles, gewoon een klein frisdrank flesje is al voldoende. Bevestig er een stok doorheen. Dat wil zeggen dat je er een gat inprikt ongeveer 2 cm van de onderzijde af. Hierboven maak je een kleinere inkeping en stort de fles vol met zaad. Een afdakje hierboven maak je eenvoudig van een plastic bordje. Gaatje in het midden en over de bovenkant van de fles heen schuiven.

Zelf een vogelvoederhuisje maken is dus helemaal niet moeilijk en je doet de vogels er een enorm plezier mee. Bovendien is het erg leuk om naar te kijken wanneer de vogeltjes op bezoek komen.

Uitgelichte afbeelding: https://www.pinterest.com/pin/567101778048008236/