DIY Patchwork vloerkleed maken

DIY Journal
Doe jij uit principe mee aan recycling omdat jij het weggooien van nog bruikbare zaken zo zonde vindt? Wil je deze ingestelheid ook in je interieur doortrekken? Zelf een patchwork vloerkleed maken is dan écht iets voor jou! Hoe begin je hieraan en wat heb je nodig? Met deze tips kun jij alvast uit de slag.

Uit welke materialen kun je een DIY patchwork kleed maken?

diy patchwork vloerkleed
Afbeelding: https://nl.pinterest.com/
In principe kun je uit bijna alle materialen zelf een patchwork vloerkleed maken. De meest courante zijn de oude laagpolige wollen tapijten. Maar je kunt voor je DIY patchwork vloerkleed ook bijvoorbeeld lapjes jeans, leer of koeienhuid gebruiken. Jij bepaalt volledige zelf wat je graag ziet. Zorg ervoor bij de samenstelling van je DIY patchwork kleed dat de verschillende stukjes bij elkaar passen. Zeker voor beginners neem je best gelijksoortige materialen.

Knippen en openleggen

Voor je eerste keer gebruik je best laagpolige vloerkleden. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld, dus voor de meeste mensen uitvoerbaar. Knip met een sterke schaar verschillende vlakken (rechthoek of vierkant) uit de beste delen van de tapijten. Spreid de verschillende stukken uit op de grond en pas ze bij elkaar. Zo heb je al een idee hoe je toekomstig tapijt er zal uitzien.

Boorden afwerken en aan elkaar naaien

Ben je tevreden over je legpuzzel? Werk de boorden van alle stukken af met een dichte festonsteek (afboordsteek). Gebruik hiervoor zeer sterke wol en een leder-naald. Voor de wol kun je een discrete of juist een contrasterende kleur kiezen: jij beslist! Naai dan, met diezelfde wol, de stukken aan elkaar. Je hoeft niet door het vloerkleed heen te steken, gebruik de festonsteken om je naald door te halen.

Een katoenen onderlaag

Werk je vloerkleed af met een katoenen onderlaag: naai deze heel vast aan de buitenzijden. Eventueel maak je het op een aantal plaatsen in het midden ook nog vast aan het vloerkleed. Klaar!

Als je wat ervaring hebt, kun je een meer ingewikkeld DIY patchwork vloerkleed maken. Combineer dan hoog- en laagpolige vloerkleden, combineer leer met katoen, wissel stroken koeienhuid met stroken leer af of maak een patchwork vloerkleed met zeshoekige vlakken. Er bestaan talloze bijzondere variaties. Met fantasie en een beetje handigheid lukt het jou zeker wel!