DIY – Je eigen woonverzekering regelen

woonverzekering

Ga je voor het eerst op jezelf wonen? Hartstikke leuk! Je mag allemaal leuke meubels en decoratie uitzoeken. Waarschijnlijk heb je er al helemaal zin in om de woning naar jouw smaak in te kunnen richten en je eigen plekje te creëren. Dan is het afsluiten van verzekeringen niet iets waar je het eerste aan denkt en de meeste zin in hebt. Echter is dit wel heel erg belangrijk. Want hoe vervelend is het, als je net een week in je huisje woont en er iets gebeurt, waardoor er schade ontstaat, waar jij niets aan kan doen. Dit is altijd vervelend, maar als je nog geen verzekering hebt geregeld al helemaal, omdat het dan hoog in de kosten zal oplopen. Daarom geven we je in deze blog tips, hoe je je eigen woonverzekering kunt regelen.

Welke aanbieder?

Er zijn natuurlijk verschillende partijen, waar jij je woonverzekering kunt regelen. De verschillen tussen de aanbieders liggen vooral in de prijs, de voorwaarden en de dekking die ze bieden. Daarom is het verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Dit kun je op twee manieren aanpakken: je kunt alle partijen op het internet opzoeken en de voorwaarden voor jezelf naast elkaar zetten, of je vult je gegevens in op een vergelijksite, die dit voor je doet.

Daarnaast is het ook altijd verstandig om eens aan mensen in je omgeving die op zichzelf wonen te vragen waar zij zijn verzekerd. Dit kunnen natuurlijk familieleden zijn, maar ook vrienden. Vraag naar hun ervaringen en of ze jou dezelfde verzekering kunnen aanbevelen.

Welke verzekeringen?

Naast de keus voor de aanbieder, is het belangrijk om te bepalen, welke verzekeringen je precies wilt afsluiten. Een inboedelverzekering is altijd verstandig, om de spullen in je huis te verzekeren. De schade kan bijvoorbeeld door brand, storm of water zijn veroorzaakt. Dit zijn allemaal redenen waar je zelf niets aan kunt doen. 

Daarnaast is het in sommige gevallen raadzaam om een opstalverzekering af te sluiten. Dit is vooral handig wanneer je een koophuis hebt. Bij een huurhuis is dit de verantwoording van de verhuurder en hoef je hier als huurder niets voor te regelen. Met een opstalverzekering verzeker je namelijk de schade aan de woning zelf en aan de tuin. Als jij huurt, behoort het pand zelf niet tot jouw bezittingen, waarom jij je hiervoor ook niet hoeft te verzekeren. 

Extra verzekeringen

De inboedelverzekering is de belangrijkste en als koper is een opstalverzekering ook verstandig, maar hiernaast zijn er nog extra verzekeringen. Zo kun je je voor mobiele elektronica, eigenaars- of huurdersbelang en glas verzekeren. Ook kun je je compleet verzekeren, waardoor ook schade die jij of jouw gezin zelf veroorzaakt, verzekerd is. Of je een van deze extra verzekeringen wilt afsluiten, is helemaal aan jou. Lees de voorwaarden goed door en bedenk of de kosten opwegen tegen de voordelen. Is jouw mobiele elektronica bijvoorbeeld al oud, dan is het waarschijnlijk niet de moeite waard om het nog te verzekeren. Heb je daarentegen veel splinternieuwe apparaten in huis, kan het zich zeker lonen.