De vluchtladder

brandweer

Een vluchtladder is een nooduitgang die zich meestal buiten een gebouw bevindt. Tegenwoordig is een vluchtladder ook steeds makkelijker binnen een gebouw te bewaren. Zoals de naam al aangeeft, biedt zij een vluchtweg voor het geval er brand uitbreekt binnen het gebouw. Zeker wanneer de hoofduitgang onbereikbaar is door brand, is een vluchtladder van groot belang. Een vluchtladder wordt vaak overgeslagen bij het aanschaffen van een brandpreventiepakket, toch is deze uitermate belangrijk.

Belangrijk bij vluchtladders

Stel je voor dat er brand uitbreekt op je werk of in je woning. De brand is al even aan en heeft ervoor gezorgd dat de uitgangen onbereikbaar zijn. Er zijn dan nog maar weinig opties over. Een vluchtladder biedt jou de mogelijkheid om toch snel naar buiten te vluchten en op tijd weg te zijn van alle rook en vlammen. Zorg er dan ook voor dat deze vluchtladder makkelijk bereikbaar is en je deze binnen enkele seconden los te maken is. Het zou fataal kunnen zijn als je daar veel tijd mee zou verliezen. Voorkom dit dan ook door een goede voorbereiding. Koop dan bijvoorbeeld ook een compacte en lichte ladder die makkelijk te verplaatsen en te tillen is. Ook erg handig voor het opbergen van de ladder.

De lengte van de ladder

Bij het aanschaffen van een vluchtladder is het weten van de lengte van je huis essentieel. Er bestaan namelijk veel verschillende soorten ladders. Bij een huis van twee verdiepingen wordt een ladder van 4 tot 4,5 meter aangeraden. Bij een huis van 3 verdiepingen wordt een ladder van 6,6 tot 7 meter aangeraden. Om ervoor te zorgen dat het wel veilig blijft wanneer de vluchtladder gebruikt wordt, is het wel handig om hierbij stil te staan. Licht dan ook iedereen van de woning in over de plek waar de vluchtladder geplaatst wordt. Hierdoor is deze ook te gebruiken wanneer jij zelf misschien niet thuis bent wanneer er brand uitbreekt.

U hoeft zich geen zorgen te maken over wat de vluchtladder aan kan qua gewicht. De ladders zijn zo gemaakt dat meerdere mensen tegelijk naar beneden kunnen klimmen. De max van de ladders ligt boven de 45 kilo. Dus ideaal voor op de werkvloer, natuurlijk ook thuis of wat dacht je van een studentenwoning. Kortom dit soort vluchtladders zijn geschikt voor vele soorten situaties.