Aandachtspunten bij het verbouwen van je garage

DIY Journal

De garage wordt vandaag de dag niet langer enkel gebruikt om de auto in te parkeren. Steeds meer mensen kiezen ervoor om de garageruimte om te bouwen naar bijvoorbeeld een kantoor, woonkamer of slaapkamer. Al dit soort verbouwingen zijn prima te doen, zolang je maar met een aantal zaken rekening houdt. Welke zaken dat zijn lees je in dit artikel.

Vergunningen

Voordat je überhaupt aan het klussen gaat, is het belangrijk dat je uitzoekt of je een vergunning nodig hebt om je garage te verbouwen. Omdat de regels per gemeente weer anders kunnen zijn, is het af te raden om erop te vertrouwen dat het wel goed komt. Maar waar moet je dan aan denken als het om gemeenteregels gaat? Denk hierbij bijvoorbeeld aan regels die betrekking hebben op het aanbrengen van isolatiemateriaal of ventilatiemogelijkheden.

De garagedeur

Kenmerkend voor de toegang tot de garage, is dat deze ruimte met een garagedeur wordt afgesloten. Wanneer je de ruimte gaat verbouwen, is het belangrijk om stil te staan bij het al dan niet verwijderen van de garagedeur. Zeker als je de garage tot een woonkamer gaat ombouwen, is het in de meeste gevallen een betere oplossing om een muurtje te metselen en daarin een normale deur te verwerken. Ga je de garage met name gebruiken om vanuit te werken? Dan kan zijn garagedeuren met een loopdeur ideaal. Op die manier kun je tijdens de warme zomermaanden het deurblad geheel openen, zodat je een aangenaam werkklimaat krijgt. Op de koudere dagen sluit je het deurblad en kun je via de loopdeur nog steeds eenvoudig de garage binnenkomen.

Geïsoleerde garagedeuren

Wanneer besluit om de garagedeur niet te verwijderen, is het belangrijk dat je een geïsoleerde deur aanschaft. Dit type garagedeuren hebben een geïsoleerd deurblad dat aan alle kanten goed afsluit. Op die manier voorkom je dat het koud en tochtig in de garage wordt. Een bedrijf dat dergelijke deuren voor garages verkoopt is de Garagedeur Specialist. Kijk op hun sites voor meer informatie.

Isolatiematerialen

Los van de deur die je toegang geeft tot de garage, is het ook van belang dat je op andere plekken in de ruimte isolatiemateriaal aanbrengt. In ieder geval is het van belang dat je de vloer en de muren geïsoleerd. Op die manier krijg je geen last van koude voeten en voorkom je schimmelgroei op de muren.

Water en stroomStroompunten

Over het algemeen heeft een garageruimte geen toegangspunt voor water en zijn er een beperkt aantal stroompunten aanwezig. Het is daarom van belang om in het nieuwe ontwerp van de garage ervoor te zorgen dat er in ieder geval een tappunt is voor water en dat er voldoende stroompunten in de garage komen. Deze punten wordt nog te vaak over het hoofd gezien, waardoor er na de verbouwing weer van alles overhoop moet worden gehaald om alsnog voor water en voldoende stroompunten te zorgen.

Je garage zelf verbouwen of een vakman inschakelen?

Wanneer je de garage gaat verbouwen, komt bij veel mensen al snel de vraag naar boven of ze de klus zelf moet uitvoeren of dat ze beter een vakman kunnen inschakelen. Ons advies is om voor een vakman te kiezen. Natuurlijk kun je eenvoudige klussen zoals schilderwerk of het leggen van een vloer prima zelf uitvoeren, maar werkzaamheden zoals het aanbrengen van isolatiemateriaal, een waterleiding en stroompunten kun je het beste aan een vakman overlaten. Via sites zoals Werkspot kun je eenvoudig meerdere offerte opvragen bij vakmannen, waardoor het opvragen en vergelijken van offerte eenvoudig is.