6 Stappen om je badkamer zelf te betegelen

De tegels uitzoeken en kopen, een design bedenken, het hele plaatje in kaart proberen te krijgen, allemaal leuk aan de voorpret van een nieuw te betegelen badkamer. Maar ook het zelf betegelen van je badkamer kan een leuk en leerzaam proces zijn, met òf zonder hulp van een professional. Hieronder delen we alvast de stappen die ondernomen moeten worden. Mocht jezelf aan de slag willen met deze klus, dan zetten wij hier de te ondernemen stappen alvast overzichtelijk voor je op een rijtje.

Stap 1. Je badkamer voorbereiden

Zelf je badkamer betegelen begint natuurlijk bij vloertegels kopen met een mooi design, maar ook de kwaliteit van je badkamertegels wordt sterk beïnvloed door de staat van het oppervlak waarop je betegelt. Duurzaamheid gaat dus niet enkel over kwalitatieve tegels kopen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de wanden en vloeren van je badkamer stevig, vlak en stofvrij zijn voordat je begint met betegelen.

Stap 2. Bereid het oppervlak voor op tegels

Voordat je begint met betegelen, bereid je de te betegelen oppervlakken voor door een primer aan te brengen met een roller of spons. Hiervoor raden we aan om een ​​primer op waterbasis te gebruiken.

Stap 3. Maak je badkamer waterdicht

Ervoor zorgen dat je badkamer waterdicht is, is een essentiële stap voordat je je badkamer gaat betegelen. Hiervoor kun je op de expertise van een professional rekenen of het zelf doen.

Stap 4. Je badkamer betegelen

Een badkamer betegelen is niet moeilijker dan welke andere kamer dan ook. Of je nu een grote familie badkamer betegelt of binnen de krappere grenzen van een ensuite of kleinere badkamer werkt, de stappen om je vloer en muren te betegelen zijn eenvoudig.

In tegenstelling tot vloeren in andere kamers, kan je badkamervloer enkele kleine hindernissen bevatten, waar je rekening mee moet houden, zoals een zeer lichte helling waardoor het water naar de afvoer kan stromen en je badkamer niet kan overstromen. Deze helling is mogelijk al voorzien in het vloeroppervlak van je badkamer, maar als dit niet het geval is, zal je er rekening mee moeten houden.

Stap 5. Aanbrengen van gaten in tegels voor kranen en fittingen

Bijna elk tegelwerk zal op een gegeven moment het snijden van tegels met zich meebrengen: het is zeer zeldzaam dat elke muur of vloer precies de juiste maat heeft waardoor tegels perfect passen zonder dat ze op maat worden gesneden.

Stap 6. Je badkamer voegen

Grout – die dunne lijnen die de ruimte tussen tegels opvullen – speelt een belangrijke rol in badkamers. Hoewel tegels zelf ondoordringbaar zijn voor water, is het voegen ervan een essentieel onderdeel van het waterdicht maken en afwerken van het tegelwerk.