5 Tips om te verduurzamen bij een verbouwing

DIY Journal

Ga je je huis verbouwen, dan ben je waarschijnlijk met allerlei zaken bezig: wat doet de verbouwing met je inrichting, het uiterlijk van je huis en welk materiaal oogt mooi? Niet iedereen denkt echter ook direct aan de duurzaamheid van materiaal dat gebruikt wordt in een verbouwing.

Met de juiste maatregelen kun je je huis tijdens de verbouwing direct duurzamer maken en zo op de lange termijn een hoop energie besparen. Deze energiebesparing levert een geldbesparing op waarmee je zo maar de kosten van de verbouwing kan terugverdienen over een langere periode.

  1. Tochtstrips voor deuren en kozijnen

Eén van de makkelijkste handelingen als je toch bezig bent met een verbouwing: isoleer kozijnen en deuren met tochtstrips. Aan de randen van een kozijn en deur kan een hoop warme lucht ontsnappen.

Bij een gebrekkige isolatie kan dit op de lange termijn leiden tot hogere stookkosten dan nodig. Door simpele tochtstrips te plaatsen is dit grotendeels te voorkomen.

  1. Nieuwe radiatoren? Let goed op de locatie

Met name in oude huizen zitten radiatoren lang niet altijd op de meest gunstige locaties. Ze zitten bijvoorbeeld direct achter een bank of op een plek waar de gordijnen voorhangen.

Ga je nieuwe radiatoren plaatsen, bekijk dan gelijk je opties om ze op een andere locatie te plaatsen. Weliswaar moeten hiervoor waarschijnlijk leidingen worden verlegd, ook dit kan leiden tot een energiebesparing.

Hangen er gordijnen voor de radiatoren, dan kun je deze simpelweg korter maken. Zo blijft de warmte niet gevangen achter de gordijnen en hoef je minder te stoken.

  1. Dakkapel of serre? Wees kritisch op het materiaal

Ga je uitbouwen met een dakkapel of serre, denk dan goed na over het materiaal dat je gaat gebruiken. Dakkapellen worden van oudsher vaak van hout gemaakt, maar ook een kunststof dakkapel is steeds populairder aan het worden.

Een kunststof model is al lang niet meer zo onpersoonlijk of sfeerloos als men vaak denkt. Kunststof kan in allerlei structuren en kleuren geproduceerd worden, waarbij het mooi past bij het huis.

Kunststof gaat langer mee dan hout en isoleert over het algemeen beter. Ook hier zorg je dus voor een energiebesparing.

  1. Nieuwe vloer, nieuwe isolatie

Ga je een nieuwe vloer (laten) leggen, overweeg dan een isolatiebedrijf in de arm te nemen dat een vloerisolatie kan aanleggen. Met name in oude huizen is deze niet altijd aanwezig.

Vloerisolatie kan een zeer grote energiebesparing opleveren, maar kan eigenlijk niet gelegd worden zonder dat de vloer eruit moet. Ga je de vloer vervangen, dan is dit dus het ideale moment.

  1. Deuren sluiten in ruimte van verbouwing

Ga je een bepaalde ruimte verbouwen, dan is de kans groot dat je een aantal dagen de hele dag in de weer bent. Vanwege de warmte, stof of simpelweg een opengebroken muur heb je waarschijnlijk een opening naar de buitenlucht.

Tijdens warme zomerdagen geen probleem, maar is het minder warm, dan is het goed om deze ruimte goed af te sluiten van andere ruimtes. Is er geen deur, plaats dan een provisorische deur die de warmte binnenhoudt in de rest van het huis.

Niet alleen goed voor het comfort, maar ook voor de energierekening.